Evo što ugostitelje čeka ako otvore kafiće u ponedjeljak: ‘To ne znači da odustajemo!’

Ilustracija

Ugostitelji su najavili veliku akciju u kojoj će sudjelovati i 103 zagrebačka lokala. Niz ugostitelja najavili su da će otvoriti svoja vrata 1. veljače.

“Zasad je riječ o 103 lokala u Zagrebu koji su potvrdili otvaranje, a više od 700 ih je u postojećim kolektivima”, rekao je predsjednik Udruženja ugostitelja Zagreb, Franz Letica, za RTL Direkt.

Nacionalna udruga ugostitelja na društvenim je mrežama podsjetila i na to što ih čeka ako prekrše zakone.

“Tragom inicijative dijela ugostitelja nastalom kao reakcija na nejasno donošenje kriterija kojima se definiraju uvjeti rada ugostiteljskih objekata, nejednakom tretmanu ugostiteljskih objekata različitog tipa, kašnjenje potpora za očuvanje radnih mjesta i nepostojećim ili nedovoljnim mjerama za potporu poduzetnicima, uslijed čega je velika većina dovedena na krajnji rub egzistencije, a nastavno na opetovane molbe i zahtjeve da Nacionalna udruga ugostitelja pozove na nepoštivanje mjera donesenih od Stožera civilne zaštite, napominjemo kako Udruga ne može svjesno poticati ugostitelje na kršenje Zakona o civilnoj zaštiti i Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti i Kaznenog zakona čije kršenje za sobom povlači drakonske kazne – kako financijske, tako i zatvorske, ne samo za one koji postupe, već i za one koji potiču, svjesni ili nesvjesni zakona – od 20 do 70 tisuća kuna i do 3 godine zatvora”, započeli su objavu.

Dodali su i kako oni “nisu tijelo čiji članovi žive na proračunskom novcu”.

“To ne znači kako ne razumijemo stanje kolega koji o tome razmišljaju, obzirom da je manevarskog prostora sve manje, a nagomilanih obveza sve više. To ne znači da i sami o tome često ne razmišljamo.

Unatoč vijestima o otvorenim ugostiteljskim objektima u Italiji, Poljskoj i Češkoj, činjenica je da je u čitavoj Europskoj uniji ugostiteljstvo u lockdownu, izuzev radnim vremenom ograničenog ugostiteljstva u Španjolskoj.

Nacionalna udruga ugostitelja nije tijelo čiji članovi žive na proračunskom novcu. Ona je zajednica nezavisnih ugostiteljskih udruga iz čitave Hrvatske, kojima se pristupa dobrovoljno, a čine ju ugostitelji koji svakodnevno, pored svih svojih obaveza, pronalaze vrijeme da analiziraju situaciju u kojoj se nalaze i traže rješenja na pitanja kojih je sve više, a odgovora sve manje. Kršenje zakona Republike Hrvatske nešto je što ne želimo poticati, posebice ukoliko time ugrožavamo život i zdravlje kolega, a pritom ne mislimo na covid.

To, naravno, ne znači da odustajemo. U suradnji s Udruga Glas poduzetnika – mjere i reforme za Hrvatsku 2.0 pripremamo niz daljnjih aktivnosti kojima ćemo uporno ustrajati na kvalitetnijim mjerama potpora poduzetnicima i njihovim djelatnicima, financiranju nastalih troškova, smanjenju PDV-a i čitavom nizu mjera koje bi spasile ugostiteljstvo, koje tek otvaranjem očekuju pravi problemi”, pojasnili su.

Tragom inicijative dijela ugostitelja nastalom kao reakcija na nejasno donošenje kriterija kojima se definiraju uvjeti…

Objavljuje Nacionalna udruga ugostiteljaPetak, 29. siječnja 2021.

 


Komentari