Evo što su državni revizori otkrili o računima grada Zagreba

Jurica Galoic/PIXSELL

Državni revizori pročešljali su račune Grada Zagreba i otkrili niz nepravilnosti. Naime, revizori tvrde da je Milan Bandić nezakonito trošio novac Zagrepčana te ih donirao brojnim udrugama i manifestacijama, kako u Zagrebu, tako i izvan njega, piše Dnevnik.hr.

Državni revizori otkrili su da je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić prošle godine financirao 3289 programa s ukupno 280 milijuna kuna, od čega je najviše otišlo na sport i kulturu. To ne bi bilo sporno da revizori nisu otkrili da su neke manifestacije novac dobile iz tzv. proračunskih zaliha: Fonda za elementarne nepogode i katastrofe.

“Preko tri i pol milijuna kuna je i 2016. i 2017. godine iskorišteno za namjene za koje nije smjelo biti korišteno. Znači, proračunska zaliha je korištena za tekuće donacije, a prema Zakonu o proračunu smije se korisiti samo za nepredviđene namjene”, rekla je Biserka Čoh Mikulec, pomoćnica glavnog državnog revizora.

Tako se protivno zakonu novac Zagrepčana, između ostalog, koristio za organizaciju izbora za Miss, nogometnog turnira u BiH, i Maratona lađa. Nepravilnosti su utvrđene i u plaćanju goriva za automobile, mobilnih usluga te brojnih cateringa i donacija udrugama. Na računima su pisali iznosi, ali ne i specifikacije troškova.

Revizijska izvješća dostavljaju se Saboru, a sankcije može tražiti Državno odvjetništvo.


Komentari