EVO ŠTO SE SMIJE, A ŠTO NE: Ako ste se pitali kakva su točno pravila kad je kava za van u pitanju, evo detalja

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Ugostiteljski objekti kojima je Odlukom Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske dozvoljena priprema i dostava hrane, pića, napitaka i slastica, isto mogu obavljati uz pridržavanje svih protuepidemijskih mjera i strogih mjera fizičke udaljenosti na način kako slijedi, kaže Nacionalni stožer civilne zaštite:

Zabranjeno je usluživanje jela, pića i napitaka u samom objektu.

Naručitelj preuzima kupljeno na vratima, prozoru ili neposredno ispred vrata objekta.

Potrebno je osigurati pridržavanje najviših higijenskih standarda te držanja razmaka ograničenog broja kupaca kako bi se smanjio fizički kontakt i održao propisani razmak od 2 metra između kupaca, prodavača i kupca, te prodavača međusobno ukoliko jedan naplaćuje, a drugi izdaje.

Pri čekanju na red potrebno je koristiti maske za lice ili medicinske maske.

Preporučuje se, gdje nije drugačije uređeno, postavljanje pregrade/zaštite od pleksiglasa ili drugog dezinficijensima perivog materijala kako bi bili ispunjeni svi uvjeti i sigurnosne mjere za zaštitu kupaca i prodavača.

Ako je moguće, preporučuje se plaćanje beskontaktnim karticama.

Za postupak plaćanja gotovinom preporučuje se da kupac najprije stavi novac na pult i potom uzme izvraćeni ostatak a nakon svakog kupca se pult dezinficira.

Proizvod (napitak, obrok i sl.) treba naručiti i platiti na mjestu koje je odvojeno od mjesta izdavanja/preuzimanja narudžbe (odnosno da jedna osoba preuzima narudžbu i naplaćuje, a druga izdaje naručeno), ukoliko to nije moguće organizirati, prodavač mora obavezno dezinficirati ruke između naplate i izdavanja narudžbe te dezinficirati površinu/pult na kojem se vrši naplata i izdavanje narudžbe između te dvije aktivnosti.

Ukoliko je moguće preporuča se osigurati protočnost kupaca na način da su odvojeni ulaz/prilaz od izlaza/odlaska.

Ne smije se stimulirati zadržavanje pred objektom puštanjem glazbe pred objektom.

Terase treba ograditi, a stolove i stolice maknuti ili posložiti na način da je onemogućeno njihovo korištenje.

Na objekte se moraju staviti obavijesti o zabrani ulaska, obvezi držanja razmaka i korištenju maski, kao i zabrani zadržavanja.

Nužno je osigurati da se ne stvaraju gužve, te da se jasne upute o tome stave na sve ulaze i vidljiva mjesta.


Komentari