Evo stigli su dokazi: Muškarci su manje obrazovani od žena

FOTO: Depositphotos

U Hrvatskoj ima 7,2% više žena nego muškaraca, što su pokazali podaci iz 2016. godine.

Novi statistički podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS)  pokazali su zanimljive razlike izmueđu muškaraca i žena u Hrvatskoj. Neki od njih su već poznati te se nisu znatno mijenjali pa tako i dalje žene stupaju u brak prije nego muškarci. Žene napuštaju svoj obiteljski dom 3,5 godine ranije u odnosu na muškarce. U prosjeku su to žene s 29,7 godina.

U Hrvatskoj muškarci odlaze kasnije u mirovinu (60,1 godina) dok žene u mirovinu ulaze u prosjeku s 56 godina. Kada smo kod umirovljenika, statistika je pokazala kako je u Hrvatskoj više žena u dobi iznad 65 godina i to za 51,2%.

Muškarci u Hrvatskoj su manje obrazovani od žena

Podaci DZS-a pokazali su kako je u 2016. godini više žena završilo srednjoškolsko obrazovanje, odnosno 65% muškaraca ima završenu srednju školu, dok je njih 20,3% završilo visoko obrazovanje. Visoki stupanj obrazovanja završilo je 5,3% više žena u odnosu na muškarce. Ipak, visoko obrazovanje ne mijenja stopu zaposlenosti žena u Hrvatskoj jer je čak 9% manje žena zaposleno u odnosu na muškarce.

Stopa zaposlenosti pokazala je kako je stopa zaposlenosti žena s više djece niža (56,6%) u odnosu na žene s jednim djetetom (65%). Zaposlenost muškaraca s jednim djetetom je 8,6% više u odnosu na majke s jednim djetetom dok je zaposlenost muškarca, koji imaju troje ili više djece čak 21,9% veća u odnosu na žene s troje ili više djece.

Razlike su vidljve i u plaćama te žene imaju čak 10,4% manju bruto satnicu u odnosu na muškarce. Muškarci su prema izvješću DZS-a, imali veću srednju vrijednost satnice u svim zanimanjima.

Kulturne navike muškaraca i žena

Podaci su pokazali kako 15% više žena čita knjige te su aktivnije od muškaraca po pitanju društvenog života. U 2015. godini 17,2% žena je više uživalo u okupljanjima s prijateljima u odnosu na 14,4% muškaraca. Žene u Hrvatskoj češće idu u kino te posjećuju kulturne znamenitosti. U odnosu na žene 10,4% više muškaraca posjećuje sportska događanja.

Po pitanju korištenja interneta žene više koriste internet za posjećivanje društvenih mreža (71%) dok društvene mreže posjećuje 67% muškaraca. Kada je riječ o vijestima, čita ih 90% muškaraca, što je 1% više u odnosu na žene.

Komentari

loading...