Evo otkud Bandiću novac za stan u centru: Prodao je rodnu kuću svoje žene

Foto: Damir Krajac / CROPIX

Prema tvrdnjama Uskoka, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić donedavno je imao pet stanova u Zagrebu. Sad više formalno nema niti jedan, piše 24sata. 

Ovu magiju omogućili su sporo pravosuđe i pravni manevri koje je gradonačelnik proveo, pa su i on i brat Drago prepisali po jedan penthouse na supruge. Inače, oba stana u Bužanovoj, iako je jedan glasio na brata Dragu, koristio je Milan Bandić. Zajedno su površine oko 250 kvadrata i vrijede barem 3,5 milijuna kuna. Stanovi su spojeni i u njima i danas borave gradonačelnik i supruga Vesna.

Tko je čuvarica Bandićeve riznice? Zbog Vesne se Milan nikada nije vratio u rodnu Hercegovinu

Donedavno su bili pod blokadom Županijskog suda jer je Bandić optuženik, ali blokada je maknuta nakon tri godine. Ista stvar je s još tri stana koji nikad nisu glasili na Milana Bandića. Jedan je u Šestinama, drugi na Vrbanima, a treći na Krugama. Nakon pada blokada jedan je već prodao Bandićev prijatelj Mate Brzica, koji se, iako je tvrdio da su stanovi njegovi, nikad nije upisao na njihovo vlasništvo. Inače, redatelj Dario Juričan objavio je i da su neki od njih luksuzno uređeni.

Bandićevo vlasništvo danas su još samo lijepo uređena vikendica i imanje pored Samobora. U Zagrebu, koji vodi 20 godina, nema više niti jednu nekretninu u svojem vlasništvu.

Bez ulaženja u konkretan slučaj, odvjetnik Rafael Krešić kaže da se prepisivanjem imovine na članove obitelji znatno otežava naplata u kaznenim postupcima ili ovrha.

“U tom slučaju tužitelj mora pokrenuti građansku parnicu protiv osobe na koju je imovina prenesena, a to je izuzetno dug i kompliciran proces. Mora dokazati da je ovršenik prebacio imovinu na drugu osobu s namjerom izbjegavanja blokade ili oduzimanja imovine”, rekao je Krešić za 24sata i dodao da ta komplicirana procedura slijedi i ako se želi blokirati imovina i zbog utvrđenog nesrazmjera.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa inače je stavilo Bandićevu imovinu pod povećalo jer je supruga Vesna kupila stan za 854.000 kuna. Dala je 720.000 kuna u gotovini za stan od 68,5 kvadrata u centru Zagreba, stoji u ugovoru koji je prvi objavio Index. Ostatak novca će isplatiti u gotovini kroz tri godine. Kupili su ga za kćer, i to je Bandić prijavio u imovinskoj kartici te dostavio niz dokumenata kojima dokazuje podrijetlo imovine.

Stan je inače kupljen od Željka Šelendića, poznatog poduzetnika koji je često bio prozivan da mu je Bandić pogodovao. Cijena je neobična, tek 1474 eura za kvadrat, iako je stan u centru u zgradi staroj 13 godina. Bandić je prijavio da je izvor novca nasljedstvo.

Čovjek koji je Bandićima prodao stan: ‘Jadan sam i tužan’

Objasnio je kako je supruga prodala nekretninu u Preradovićevoj ulici, u kojoj se i rodila. Bilo je sporova o nekretnini, ali kad su oni završili, prodana je.

“Kad je završio upravni spor, onda se mogla upisati i realizirati prodaja i nagodba s investitorom. Onog momenta kad se to dogodilo, a moja supruga dobila novac, onda smo mogli zatvoriti kredit za stan u Bužanovoj i pomoći kćeri da kupi stan”, rekao je Bandić i ustvrdio da je sve čisto jer je cijenu odredio vještak kojeg je angažirao prodavatelj.

Radi se inače o staroj kući u Preradovićevoj. Bandićevi su se i fiktivno razveli kako bi njegova supruga Vesna ostvarila pravo da joj pripadne stan od 40 kvadrata. Kuća se još prije pet godina urušila od starosti.

Iz zemljišnih knjiga nije vidljivo tko je kupac, ali ta nekretnina Vesne Bandić “ulazila” je na susjednu parcelu. Na njoj suvlasnik i čelnik Adris Grupe Ante Vlahović gradi novu stambenu zgradu. Na upit 24sata je li Vlahović kupac nekretnine od Vesne Bandić i, ako jest, po kojoj cijeni nisu dobili odgovor.

Inače, urušena kuća je maknuta, a na njenome mjestu je zid koji razdvaja dva dvorišta. Nije poznato koliko je Bandiću ostalo otplatiti kredita i kako je dobio tako dobru cijenu za staru nekretninu da od nje može i otplatiti kredit i kupiti stan kćeri.

Željko Šelendić rekao nam je da nije dao popust Bandiću nego je stan procijenio sudski vještak. I nije imao boljega kupca.

“Trebam li se iseliti zato što sam prodao stan Bandiću, radim i plaćam poreze”, poručio je.


Komentari