Evo kakve su cijene i koje su lokacije najtraženijih stanova u Zagrebu

sh.wikipedia.org

Prema podacima oglasnika Crozilla.com zagrebački su stanovi i tijekom siječnja bili traženiji no u drugim gradovima.

Taj podatak i ne čudi jer se stan u Zagrebu oduvijek smatrao dobrom investicijom.

Osim toga, prvenstveno za stanovanje, zagrebački su stanovi zanimljivi kupcima i jer su se uvijek mogli iskoristiti i za klasično, dugoročno iznajmljivanje. No, u posljednje se vrijeme sve više gledaju i kroz prizmu zarade u turizmu. Glavni uzročnik tome je Advent u Zagrebu, zbog kojeg se nije povećao samo broj turista, već i broj kupaca nekretnina.

Borislav Vujović, direktor agencije za nekretnine Opereta d.o.o. iz Zagreba za Crozilla.com rekao je kako upravo zbog Adventa u Zagrebu sve više ljudi razmišlja o stanu kao o apartmanu, te kako se sve više pojavljuju kupci koji bi kupili stan u strogom centru za kratkoročni najam.

Prema podacima oglasnika za nekretnine Crozilla.com, prosječna je tražena cijena stana u centru Zagreba tijekom siječnja iznosila 1955 eura po metru kvadratnom – što taj dio grada, po pitanju stanova, čini skupljim od ostalih.

Manji stanovi u centru i u zoni tramvaja

Podaci oglasnika Crozilla.com pokazali su kako su stanovi za prodaju najtraženiji upravo u centru, a i u agenciji za nekretnine Opereta d.o.o. dijele isto mišljenje, naime, Vujović navodi kako su stanovi u tom dijelu grada postali jako traženi, te dodaje: „Prodaju se brzo, ali to ovisi o njihovoj cijeni i funkcionalnosti. Malo je stanova od 40 kvadrata u Donjem gradu i to ih čini atraktivnima.“

Borislav Vujović rekao je kako se u Zagrebu prodaju sve vrste stanova, s tim da su najtraženiji mali stanovi u centru i zoni tramvaja, kao i četverosobni stanovi na dobrim lokacijama kao što su centar, Jarun, Maksimir, Trešnjevka, a podaci oglasnika za nekretnine Crozilla.com pokazali su kako se tijekom siječnja ponuda stanova za prodaju najviše pretraživala upravo u navedenim dijelovima grada.

Program Vladinih subvencija potiče kupnju stanova

Osim Adventa, na povećanu potražnju za zagrebačkim nekretninama utjecale su i najnovije Vladine mjere.

“Specifičnost trenutnog stanja na zagrebačkom tržištu nekretnina je povećana aktivnost potražnje za nekretninama koje prema svojim karakteristikama ulaze u program Vladinih subvencija kamata na kredite koje su najavljene za polovicu ove godine, ali kupci ništa ne prepuštaju slučaju i žele biti sigurni da će u trenutku kada predmetni program krene imati odgovarajuću nekretninu koju su u prethodnim mjesecima izabrali i kaparili”, rekla je za Crozilla.com Diana Perger, vlasnica agencije za nekretnine „Euro-interijeri“.

Prosječne su cijene zagrebačkih stanova tijekom siječnja zabilježile nešto više vrijednosti no mjesec ranije, ali i više no lani u istom mjesecu.

Prosječna tražena cijena stana u Zagrebu, prema podacima oglasnika Crozilla.com, iznosila je 1643 eura, što predstavlja mjesečni porast od 0,8 posto, te godišnji porast od 1,4 %. No, valja napomenuti kako se oglašavana cijena vrlo često razlikuje od realne, odnosno od one po kojoj se nekretnina u konačnici proda.

Stabilno zagrebačko tržište nekretnina glede cijena

“Uvidom u ponudu po web portalima i oglasnicima vidljivo je da vlada popriličan nesrazmjer cijena istih ili sličnih nekretnina na istim ili sličnim lokacijama što kod kupaca, a i samih prodavatelja dovodi do zbunjenosti. Kupci ne znaju da li i koliko je realno neku cijenu spustiti, a prodavatelji ne znaju cijenu svoje nekretnine formirati.

Međutim, praksa nam pokazuje da dok se cijena određene nekretnine ne svede u realne tržišne okvire za istu nema nikakvog interesa, a nakon što se cijena stavi u tržišno prihvatljive okvire, nekretnina se proda bez značajnijeg spuštanja. Valja napomenuti da je zagrebačko tržište nekretnina glede cijena stabilno i da već duže vrijeme nema nikakvih pomaka niti gore, niti dolje tako da je cijenu nekretnine relativno lako odrediti”, rekla je Diana Perger za Crozilla.com.


Komentari