Evo kada se učenici vraćaju u školske klupe! Roditelji iz Zagreba nisu zadovoljni

Foto: Goran Mehkek / CROPIX/Ilustracija

Učenici osnovnih i srednjih škola mogli bi se vratiti u klupe od 18. siječnja. Prvi dan nastave u zagrebačkim bi školama trebao početi vježbama evakuacije, doznaje Jutarnji list od Ministarstva znanosti i Gradskog ureda za obrazovanje. Iznimka su učenici iz potresom pogođenih gradova u Sisačko-moslavačkoj županiji.

S obzirom na povoljnu epidemiološku sliku vezanu uz epidemiju koronavirusa, u Ministarstvu očekuju da će se županije većinski prikloniti A modelu nastave, a svi detalji bit će dogovoreni idućeg tjedna.

Naime, prema podacima baze zaraženih učenika, u tjednu prije početka praznika, od 14. do 20. prosinca zaraženih je bilo 2657, a od 1. do 7. siječnja broj se smanjio na 507, odnosno 0,11 posto učenika.

“Iskreno se nadam da će se trend s malim brojem zaraženih učenika nastaviti kako bi smo mogli početi drugo polugodište sa što većim brojem djece u školama”, rekao je savjetnik ministra obrazovanja Božo Pavičin.

U Zagrebu je pak u prvome planu potres, odnosno sigurnost učenika u školskim zgradama, zbog čega je COVID pao u drugi plan. Roditeljske udruge i pojedinci postavljaju pitanje sigurnosti djece u starim objektima, zagovarajući online nastavu. Pojedini ravnatelji škola navode da su im se manje pukotine na zgradama iz ožujskog potresa sada proširile i potrebno ih je sanirati, čak i ako takva oštećenja ne utječu na funkcionalnost.

U Gradskom uredu za obrazovanje kažu da je strah roditelja razumljiv, no ponavljaju da je većina školskih zgrada stradalih u ožujku dobro sanirana.

U slučaju definitivne odluke da se krene s nastavom po A modelu, Gradski ured apelirat će da se nastavnici i školske stručne službe prvog dana nastave tematski posvete upravo potresu.

 


Komentari