EVO GDJE SU TRENUTNO NAJJEFTINIJI stanovi u Zagrebu

ZAGREBONLINE.HR

Na području Zagreba moguće je pronaći oglase za prodaju stanova čija cijena na prelazi iznos od 1000 eura po metru kvadratnom.

Cijena nekretnina brojnim je kupcima presudan faktor, pa će se mnogi radije odlučiti za kupnju jeftinijeg stana na periferiji, te ga po potrebi renovirati, već skupljeg u širem središtu grada.

Na portalu Crozilla.com na području Zagreba moguće je pronaći oglase za prodaju stanova čija cijena na prelazi iznos od 1000 eura po metru kvadratnom. U najvećem broju slučajeva riječ je o stanovima na periferiji, onima u neuređenim potkrovljima ili suterenu, te stanovima starije gradnje. No, nije rijetkost da i novi stanovi imaju niske cijene, a u tom se slučaju najčešće radi o onima velikih površina za koje su niže cijene „kvadrata“ učestala pojava.

Zagrebački stanovi s cijenama ispod 100 eura po „kvadratu“

Iako je to u godinama prije dolaska krize bila rijetkost, danas u Zagrebu nije problem pronaći stanove s cijenom četvornog metra nižom od 1000 eura, čak niti u središtu grada. Podaci portala Crozilla.com, ali i pojedinih agencija za nekretnine, pokazuju kako jedan dio grada prednjači po broju stanova niskih cijena.
Na portalu Crozilla.com najveći broj stanova s cijenama „kvadrata“ ispod 1000 eura tijekom studenog oglašen je na području istočnog dijela Zagreba gdje se nalazi više od četvrtine od ukupnog broja takvih stanova: na Sesvete „otpada“ 13,4 posto, te 12,6 posto na Dubravu. Drugi dijelovi grada, također nisu imuni na niske cijene: na Črnomercu i Trešnjevci nalazi se po 8 posto od ukupnog broja takvih stanova, te oko 6 posto na Vrapču i u Španskom.

Najniže cijene u Sesvetama i Dubravi

Borislav Vujović, direktor agencije za nekretnine Opereta d.o.o. iz Zagreba za portal Crozilla.com rekao je kako najniže cijene „kvadrata“ imaju stanovi smješteni u Dubravi, Sesvetama, nekim dijelovima Novog Zagreba te na krajnjem zapadu grada.

Stanovi u Sesvetama na portalu Crozilla.com tijekom studenog su oglašavani po cijenama metra kvadratnog od 650 eura do oko 1500 eura, a čak 38 posto njih u tom dijelu grada imalo je cijenu kvadrata ispod 1000 eura. Na području zagrebačke Dubrave stanovi su oglašavani po cijenama od oko 600 do 1800 eura po metru kvadratnom, a u tom je ih kvartu bilo gotovo 13 posto oglašeno s cijenom „kvadrata“ ispod 1000 eura.

“U Sesvetama najnižu cijenu među stanovima imaju stanovi na području naselja Luka i Selčina. Razlog tome je što su te zgrade među najstarijim zgradama generalno u Sesvetama. Obzirom da se veliki dio njih nije prilagodio današnjem načinu života, kupci se vrlo teško odlučuju na njihovu kupnju. Naime, veliki dio spomenutih zgrada nema stiropor toplinsku fasadu, grijanje je na zajedničku kotlovnicu i računi za grijanje su vrlo visoki. Usudila bih se reći da su to krucijalni razlozi zbog kojih je potražnja za takvim stanovima niska. Pored toga, stanovi u takvim zgradama imaju veliku kvadraturu u odnosu na sobnost pa tako, na primjer, stan od 60 „kvadrata“ ima samo jednu spavaću sobu. Novosagrađeni stanovi danas većinom imaju tlocrtna rješenja da se u toj kvadraturi omogući trosoban stan“, kazala je Ivana Čikić, direktorica agencije Dom ekspert d.o.o. iz zagrebačkih Sesveta.


Komentari