Europskoj Uniji moramo vratiti 220 milijuna kuna?

Facebook

Nakon revizije projekta obnove zagrebačkih studentskih domova Stjepan Radić i Cvjetno naselje Agencija za reviziju sustava provedbe programa Europske unije (ARPA) odredila je da bi Hrvatska trebala vratiti cijeli iznos, odnosno 220 milijuna kuna, koliko je dobila iz fondova Europske unije.

Za Jutarnji list je Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU potvrdilo tu informaciju. Ali uz napomenu kako su “nakon razmatranja svih relevantnih činjenica u predmetnom slučaju, zaključili da financijska korekcija od 100 posto nije razmjerna počinjenim propustima i ocijenili su da je financijska korekcija od 25 posto primjerena”.

Revizija Europske komisije donosi konačnu odluku, kojoj pak izravno odgovara ARPA, pa je teško vjerovati da će EK ignorirati njezin nalaz. Kako piše Jutarnji, problematična je izravna pogodba kojom je 2015. tvrtka Projektgradnja, u vlasništvu Agrokora, dobila posao obnove. ARPA je, navodno, pronašla nepravilnosti kod izravnih pregovora.

To znači da bi Zagrebačko sveučilište, a naposljetku RH ako Sveučilište to ne bude moglo financirati, trebalo vratiti nekoliko desetaka milijuna kuna, a u najgorem slučaju svih 220 milijuna, s koliko je projekt obnove financiran iz EU fondova.


Komentari