Europski tjedan testiranja na HIV: Anonimno i besplatno u Zagrebu

Od danas, pa sve do petka na adresi Rockfellerova 12, građani će se moći besplatno i potpuno anonimno testirati na HIV do 15 do 19 sati. Radi se o akciji u sklopu projekta ‘Živjeti zdravo’, a sve sukladno s Europskim tjednom testiranja na HIV koje se svake godine obilježava krajem studenog, ususret  Svjetskom danu borbe protiv AIDS-a koji je 1. prosinca.

Nevjerojatna pouzdanost brzog testa

 

Europski tjedan testiranja na HIV kod nas će se obilježiti pod sloganom „Nema maženja bez paženja“, a brzim testom korisnici će svoj HIV status moći saznati za svega nekoliko minuta. Pouzdanost brzog testa za otkrivanje HIV infekcije koji se koristi u Savjetovalištu za promicanje spolnog zdravlja HZJZ-a je 99,8 posto.

Postupak testiranja započinje kratkim razgovorom sa savjetnikom, a zatim se pristupa brzom testu. Brzi test se provodi uzimanjem nekoliko kapljica krvi iz prsta te je već kroz nekoliko minuta poznat HIV status osobe koja se testira.

U slučaju pozitivnog testa, na licu mjesta se pruža prva psihološka pomoć te se osobu upućuje na daljnju obradu i liječenje u Kliniku za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević, navode iz HZJZ-a.

Što je ranije otkrivena infekcija, uspješnije je liječenje

Podsjećaju da je HIV virus humane imunodeficijencije koji napada obrambeni sustav organizma, a razdoblje bez simptoma bolesti može potrajati i do 10 godina. Osobe koje su zaražene virusom HIV-a, a nemaju simptome, virus mogu prenijeti na druge osobe. Pojava simptoma znači razvoj bolesti odnosno sindroma stečenog nedostatka imuniteta (AIDS), što uključuje umor, noćno znojenje, smanjenje tjelesne mase, promjene na koži i sluznicama, povećanje limfnih čvorova, proljev, kašalj i veću mogućnost obolijevanja od drugih bolesti.

Bolest se ne može izliječiti, ali se napredovanje bolesti i pogoršanje simptoma može spriječiti antiretrovirusnim lijekovima. Što se ranije otkrije infekcija HIV-om, to je liječenje uspješnije, ističu iz HZJZ-a.

Komentari