EUROPSKA NOĆ BEZ NESREĆA: Mladi ispred noćnih klubova uključili su se u edukativnu akciju

Photo: Davor Visnjic/PIXSELL

Mladi su se pred klubovima podvrgli dobrovoljnom alkotestiranju.

Iako alkohol nije uvijek glavni uzročnik prometnih nesreća, broj stravičnih nesreća koje su se dogodile na hrvatskim cestama prošlog tjedna govore o nužnosti provedbe akcija za veću sigurnost u prometu.

Tu važnost prepoznala je Udruga Sigurnost u prometu koja je već petu godinu zaredom organizirala međunarodnu akciju Europska noć bez nesreća u pet hrvatskih gradova pod pokroviteljstvom Europskog foruma mladih i organizacije Odgovorni mladi vozači (Responsible Young Drivers – RYD).

Europska noć bez nesreća je edukacijska kampanja kojoj je cilj povećanje sigurnosti u prometu mladih vozača, a koja je 1995. pokrenuta u Belgiji. Akcija se već tradicionalno provodi istodobno u većini zemalja Europske unije s više od tisuću volontera, a u Hrvatskoj se ova akcija za odgovornu vožnju sinoć obilježila u noćnim klubovima u Zagrebu, Varaždinu, Osijeku, Rijeci i Zadru.

Veliki broj mladih između 18 i 26 godina podvrglo se dobrovoljnom alkotestiranju od strane volontera Fakulteta prometnih znanosti i Zagrebačke pivovare. Rezultati ove akcije pokazat će koliko su mladi zaista poslušali savjete i ne konzumirali alkohol ako su namjeravali nakon izlaska sjesti za volan.

Rezultati će biti dostupni nakon obrađenih podataka na stranicama udruge Sigurnost u prometu. Ovu akciju već četvrtu godinu zaredom podržava i Zagrebačka pivovara u sklopu kampanje „Razmisli – kad piješ, ne vozi“, prve hrvatske kampanje o odgovornom konzumiranju alkohola.

Komentari