EU traži od Hrvatske povrat 180 milijuna kn zbog nepravilnosti u obnovi domova

Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Zbog nepravilnosti nastalih u javnoj nabavi za obnovu studentskih domova Stjepan Radić i Cvjetno naselje, Hrvatska bi mogla izgubiti 180 milijuna kuna dobivenih iz EU fondova.

Kako doznaje Telegram, zbog nepravilnosti u javnoj nabavi za obnovu studentskih domova Stjepan Radić i Cvjetno naselje, koja datira još od vremena Vlade Zorana Milanovića, Hrvatska bi mogla izgubiti 180 milijuna kuna dobivenih iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Europska komisija u svom dopisu naslovljenom na Vladu, u čijem je Telegram posjedu, u detalje opisuje nepravilnosti koje su se, po njihovu mišljenju, dogodile. Ističu tako da je u travnju 2015. godine proveden otvoreni postupak javne nabave, ali su sve ponude bile iznad procijenjene vrijednosti zbog čega je u srpnju taj postupak i poništen.

– Javni naručitelj smatrao je da se potreba za smještajem 4500 studenata do 31. prosinca 2015. i izbjegavanje dodatnih troškova za alternativni smještaj može okarakterizirati kao iznimna žurnost izazvana događajima koji se nisu mogli predvidjeti, opisuju dalje iz Komisije.

 Nakon što je došlo do poništenja postupka javne nabave u srpnju, upućen je javni poziv tvrtki Projektgradnja. Zanimljivo, ta je tvrtka u to vrijeme bila u vlasništvu Agrokora Ivice Todorića. U kolovozu 2015. godine, navodi se dalje u dopisu, s tom su tvrtkom potpisana dva ugovora.

 Valja istaknuti i da je domaća revizija prvotno predložila financijsku korekciju od sto posto, da bi ju naknadno smanjili na 25 posto. Telegramovi novinari pitali su Agenciju koja je provela reviziju zašto je tako postupila, no konkretan odgovor nisu dobili. Rečeno im je da se u postupcima financijskih korekcija uvijek ide od slučaja do slučaja te se poštuje načelo proporcionalnosti.

– Napominjemo kako proces vezan uz utvrđivanje nepravilnosti prema predviđenom rasporedu neće biti okončan do kraja 2020. godine, do kada traje rok za očitovanje države članice, ističu iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU.

U Komisiji se, pak, nisu složili s takvom procjenom Agencije. U dopisu poslanom Vladi tako se pitaju, piše Telegram,  je li doista postojala tolika hitnost da bi to opravdalo pregovarački postupak bez objave poziva na nadmetanje.

To bi, naglašavaju, „moglo vrijediti za prirodne katastrofe koje zahtijevaju hitno djelovanje, ali primanje ponuda koje premašuju proračunska sredstva je događaj koji je javni naručitelj mogao predvidjeti“. U dopisu Komisija navodi i da je u prvotnom pozivu za nadmetanje bio predviđen rok od 14 mjeseci za dovršetak radova. Stoga im nije jasno „zašto bi ta situacija bila razlog za ‘iznimnu’ žurnost“ kada je prvotno određen rok bio na više od godinu dana.

Detaljno obrazloženje nepravilnosti u javnoj nabavi Komisija raspiuje na više stranice, nakon čega utvrđuje da financijska korekcija ipak treba biti sto, a ne 25 posto. Konkretan iznos koji se u dopisu spominje je 23,9 milijuna eura, što je ekvivalentno 180 milijuna kuna, no Telegram napominje da time procedura nije završena. Prema informacijama kojima raspolaže taj medij, odgovor Bruxellesu još uvijek nije poslan. Krajnji rok Vlade za odgovor na dopis Komisije je 26. prosinca, a imaju dvije opcije – složiti se s nalazom Komisije ili ga pokušati pobiti.

U Studentskom centru, koji je 2015. godine bio naručitelj radova obnove studentskih domova Stjepan Radić i Cvjetno naselje, o dopisu Komisije ne znaju ništa.

– Studentski centar u Zagrebu nema nikakvih saznanja o penalizaciji niti smo zaprimili takvo Rješenje, navodi u odgovoru Telegramu sanacijski upravitelj Mirko Bošnjak, koji je na tu dužnost došao 2016. godine i tako naslijedio i ovu situaciju.

Prema neslužbenim tumačenjima, piše Telegram, ukoliko Vlada prihvati preporuku i postigne dogovor s Komisijom, sredstva će moći iskoristiti za druge projekte. No, ako dogovora ne bude, Komisija može nastaviti postupak, a u tom se slučaju sredstva neće moći koristiti za druge projekte.

Cvjetno je gorilo nakon obnove

Podsjetimo, u veljači 2017. godine, dakle, neko vrijeme nakon obnove izbio je veliki požar u četvrtom paviljonu studentskog doma Cvjetno naselje. Požar je krenuo pokraj čajne kuhinje, a zahvatio je nekoliko soba. Nitko od studenata nije bio ozlijeđen, no preminula je jedna žena nakon što ju je udarilo vatrogasno vozilo koje je izašlo na teren.

Uzrok požara javnost nikada nije službeno doznala. Neki su govorili o požaru u kuhinji, drugi pak o neugašenom opušku cigarete koji je nesmotrenošću studenata završilo na krovu između dva paviljona. No, službeno se ni država ni uprava Studentskog centra u Zagrebu nisu oglasile oko uzroka vatrene stihije koja je progutala dio paviljona.


Komentari