Esih prigovorila Lovriću: ‘Učenici romske nacionalne manjine primaju duplo veće stipendije od učenika deficitarnih zanimanja’

FOTO: Facebook

Burno na sjednici Gradske skupštine.

Na sjednici Gradske skupštine u ponedjeljak 25. rujna Bruna Esih iz Neovisni za Hrvatsku prigovorila je Ivici Lovriću, koji privremeno obavlja poslove pročelnika, zbog stipendija za učenike koji se obrazuju za deficitarna zanimanja za potrebe obrtništva i stipendije za učenike i studente pripadnike romske nacionalne manjine.

Esih je pohvalila stipendije za učenike, no također i istaknula da učenici romske nacionalne manjine primaju duplo veće od učenika deficitarnih zanimanja.

Potiče li se to što su oni Romi ili njihova želja za školovanjem?” pitala je Esih.

Stipendije Grada Zagreba učenicima i studentima pripadnicima romske nacionalne manjine

Za učenike stipendija iznosi 2.290 kuna, a za studente 3.270 kuna mjesečno, te je iz poračuna Grada Zagreba za ove stipendije osigurano 2 milijuna kuna. Stipendijom se želi potaknuti mlade ljude pripadnike romske nacionalne manjine na završavanje srednje škole, kao i na nastavak visokoškolskog obrazovanja, što je i preduvjet njihove uspješne integracije u gospodarski, socijalni, obrazovni i kulturni život zajednice“, stoji na stranicama Grada Zagreba.

Što se tiče stipendija za učenika koji se obrazuju za deficitarna zanimanja za potrebe obrtništva, kako je istaknula Bruna Esih, one su upola manje.

Grad Zagreb utemeljio je školske godine 2003./04. Stipendiju Grada Zagreba za učenike koji se obrazuju za deficitarna zanimanja za potrebe obrtništva, s ciljem poticanja upisa učenika u trogodišnje strukovne programe obrazovanja, za zanimanja u obrtništvu, koja su istodobno vrlo tražena na tržištu rada,.

Stipendija se dodjeljuje na početku školske godine za deset mjeseci i isplaćuje se početkom mjeseca za prethodni mjesec. Korisnici Stipendije mogu nastaviti koristiti Stipendiju do kraja trogodišnjeg srednjoškolskog obrazovanja pod određenim uvjetima.

U prvom razredu Stipendija iznosi 1.000 kuna mjesečno, u drugom 1.300 kuna a u trećem 1.600 kuna mjesečno“, stoji na službenim stranicama Grada Zagreba.


Komentari