ERASMUSOVAC U DRAMI ZAGREBAČKIH STANOVA: ’Struja je nestajala, šikljala je voda, a onda je na vratima osvanula žuta naljepnica’

Foto: Ilustracija/ Sanjin Strukic/PIXSELL

U jedan stan na adresi Andrije Hebranga, Nizozemac Arash i dva studenta uselili su se na samu Novu godinu, dva dana nakon petrinjskog potresa. To je četverosobni stan od 120 kvadrata koji se činio savršenim, ali se u stvarnosti pokazao potpuno drugačijim.

Kako Arash govori za Jutarnji list, stan su iznajmili putem jedne agencije za prodaju i najam nekretnina, a komunicirali su sa sinom od gazde jer gazda ne razumije engleski. No, ni sin im nije mogao pomoći u svim nevoljama koje su uslijedile. Naime, govori Arash, ponekad bi nestala struja dok u jednoj prostoriji svjetlo gori, a u drugoj ne. Te “sitne” popravke pak riješio je majstor, stanodavčev poznanik, no ni on nije htio raditi na popravcima kasnije jer je tvrdio, nije mu ni plaćeno za one prethodne.

A popravaka je trebalo biti. Arash navodi kako im je 28. svibnja nestala voda jer je puknula cijev u u napuštenom lokalu u sklopu zgrade pa je ista šikljala u okolnom prostoru. Vodoinstalater je spriječio poplavu, ali ostali su bez vode idućih sedam dana. Arash se, govori, tuširao kod prijatelja i u teretani, a na njegove pozive, stanodavac je ostao gluh.

Osim toga, tvrdi, zgrada je oštećena u potresu, a o oštećenjima nisu ni bili obaviješteni. Samo je jednog dana, nakon što su građevinari koji su istu sanirali, napustili svoja radna mjesta, na vratima osvanula žuta naljepnica. Na njoj stoji kako je potreban detaljan pregled.

Nizozemac je naposljetku napustio stan, ali, govori, neće na ovome stati. Pokrenut će sudski proces protiv stanodavca. Isti im, govori, nije ni vratio polog iako je agencija utvrdila da oštećenja nema. Štoviše, stanodavac je ignorirao pozove agencije, blokirao je brojeve najmodavaca, a njegov sin samo je odgovarao s “E”. I sama agencije prekinula je suradnju s obitelji jer nisu uspjeli uspostaviti primjerenu komunikaciju.

Komentari