EPILOG PROSVJEDA PROTIV COVID POTVRDA NA REBRU: Djelatnicima uručene opomene i opomene pred otkaz

Foto: PIXSELL

Ante Ćorušić, ravnatelj KBC-a Zagreb, gostovao je u Dnevniku HTV-a gdje je rekao kako smatra da upotrebu covid potvrda treba proširiti jer je to, po njegovu mišljenju, poticaj za građane da se cijepe.

Govorio je potom i o cijepljenima u njegovoj bolnici, a navodi kako od 6150 zaposlenika, oko 900 njih nije cijepljeno. “Od tih 900 se gotovo svi redovito testiraju dva puta tjedno, osim njih devet koji to iz nekog razloga odbijaju”, naveo je pa dodao kako su isti dobili opomenu i opomenu pred otkaz. “Jedan dio je koristio stari godišnji odmor, a jedan dio je otvorio bolovanje. To provjeravamo, i nakon provjere sukladno Zakonu o radu, sukladno potpisanom Kolektivnom ugovoru i Ugovoru o radu, slijedi izvanredni otkaz ugovora o radu što je naše pravo kao poslodavca”, navodi.

Podsjetimo, kada su uvedene covid potvrde u zdravstvu, upravo pred KBC Zagreb najviše se prosvjedovalo.

Što se tiče popunjenosti kapaciteta u samoj bolnici naveo je kako je 85 postelja popunjeno u covid jedinici, od čega je njih 17 na intenzivnoj njezi. Tvrdi kako nisu do kraja popunili kapacitete, ali i da sutra otvaraju novi odjel. “Uz blagdan Svih svetih vjerojatno ćemo pustiti, ako se ova situacija nastavi, još jedan novi odjela sa 16 postelja. U najcrnjim scenarijima, ako se ovakav trend nastavi, mogli bi biti popunjeni s 200 postelja. U tom trenutku sigurno nećemo moći zadržati postojeći elektivni program, nego ćemo morati reducirati, ali to je odluka koju ćemo donijeti zajedno s ministarstvom i Stožerom”, istaknuo je.

Upitan o reformi zdravstva naveo je kako je ista nužna, a pozdravio je i odluku o centralizaciji. Ipak, priznaje i da to nije nova ideja. “Nije nužno da sve bolnice imaju sve djelatnosti. Najveći problem je grad Zagreb. Sigurno je da će biti otpora”, zaključio je.

Komentari