Epidemiolozi su pali na dupe: Svi su bili sa svima!

Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX

Nakon što je otkriveno da je troje korisnika zagrebačkog Doma za starije i nemoćne Bene Vita na Bukovcu gornjem zaraženo koronavirusom, na teren su izašli epidemiolozi Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”, piše Jutarnji list.

Troje zaraženih hospitalizirano je u Infektivnu kliniku “Dr. Fran Mihaljević”, a brisevi su uzeti ostalim korisnicima – kao i zaposlenicima.

U prijavi sanitarnoj inspekciji ističe se da su “svi djelatnici doma potencijalno bili u kontaktu sa svim korisnicima te međusobno pa se cijeli prostor doma smatra kontaminiranim te nije moguće napraviti procjenu rizika za pojedine osobe”.

Svo osoblje koje radi u tom domu poslano je u samoizolaciju na dva tjedna, a u samoizolaciji moraju biti i svi korisnici do 29. travnja.

Osim toga, prema naputku epidemiologa sve prostore doma treba dezinficirati, a u njemu može raditi samo osoblje koje nije bilo u kontaktu s oboljelima (iz drugih radnih jedinica doma), ali se prije premještanja na Bukovac moraju testirati na koronavirus.

O svim korisnicima koji su u samoizolaciji brine se osoblje uz primjerenu zaštitu koju je propisao HZJZ prije nekoliko dana, a svaku sumnju na Covid-19 zaposlenici doma moraju prijaviti epidemiologu.

Osoblje koje je od jučer u samoizolaciji po isteku mora se testirati na SARS-CoV2 prije povratka na radno mjesto, zaključuju epidemiolozi.


Komentari