Epidemija mišje groznice: Zaraza se širi, izbjegavajte izlete na Sljemenu

Facebook/ "Park prirode Medvednica"

Situacija je postala iznimno ozbiljna.

Dosada je zbog mišje groznice u Klinici za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević hospitalizirano 33 građana, ipak sreća je što su svi slučajevi okarkterizirani kao lakški oblik zaraze. Nije, tako, bilo potrebe za dijalizom bubrega nego su svi oboljeli poslani kućama s povišenom temperaturom i proljevom, rekla je ravnateljica bolnice.

Mišja groznica prvi puta je na Medvednici zabilježena 2012. godine, sljedeća epidemija bila je 2014., a nova je upravo u punom jeku. 

“Medvednica je aktivno žarište mišje groznice, za što nemamo objašnjenje. Trebale bi se napraviti opsežne znanstvene analize da se ustanovi zašto je to tako. Ove je godine uočen povećan broj glodavaca, vjerojatno zbog veće količine sjemena bukve, hrasta i drugih plodova kojima se hrane, ali zašto ih je toliko zaraženih, nije poznato”, rekla je ravnateljica Markotić.

Ipak, za velik broj zaraženih osoba, najvjerojatnije je zaslužna iznimno visoka temperatura ovih proljetnih dana, što ljude izvlači iz kuća i poziva da provedu vikend na Medvednici. Iz Frana Mihaljevića su građanima preporučili da neko vrijeme izbjegavaju Sljeme, a na internetskoj stranici Klinike naveli su i mjere opreza koje treba poduzeti kako bi se izbjegla zaraza.

Napisali su da se izbjegava sjedenje i ležanje izravno na tlu, da se hrana i piće drže u zatvorenim spremnicima, te da se prije konzumacije jela, pića i cigareta dobro operu ruke toplom vodom i sapunom ili tretiraju dezinficijensom na bazi alkohola. Osim toga izletnike su upozorili da ne piju vodu iz neuređenih šumskih izvor, ali da plodove ubrane u prirodi, koji se jedu sirovi, operu vodom.

Bolest karakterizira visoka temperatura i crvenjenje kože, moguće je i slabljenje vid, te probavne smetnje. U najtežim slučajevima dolazi do zatajenja bubrega, piše Jutarnji.


Komentari