Epidemija hepatitisa A u zagrebačkim školama: ‘Očekuje se još određeni broj slučajeva’

Foto: uciliste-ugostiteljsko-turisticko-zg.skole.hr/

Epidemija hepatitisa A hara zagrebačkim školama, a sve je počelo u Ugostiteljsko-turističkom učilištu gdje je kao ‘nulti pacijent’ identificiran u kuhar u školskoj kantini.

Kako je objasnio Mladen Smodlaka, ravnatelj te srednje škole, restorani su zatvoreni i ne provode se vježbe u kabinetima.

“Zgrada je dezinficirana, a školska liječnica izdala je uputnice tako da se djeca mogu testirati”, izjavio je Smodlaka.

Foto: uciliste-ugostiteljsko-turisticko-zg.skole.hr/

Inkubacija je duga, pa se očekuje još slučajeva

Epidemiolog Branko Kolarić za HRT je pojasnio da se još očekuje određeni broj slučajeva jer je inkubacijskog razdoblje jako dugo. Od pet do čak 50 dana, rekao je Kolarić.

“To su blaže kliničke slike, većina ih je ozdravila, većinom su to srednjoškolci i nastavnici, dakle vezana je uz škole”, prenosi HRT.

Zarazna žutica

Podsjetimo, Hepatitis A ili zarazna žutica je akutna zarazna bolest jetre koju uzrokuje hepatotropni virus hepatitisa A (HAV) koji pripada rodu Hepatovirusa, unutar obitelji Picornaviridae. Poznato je šest genotipa HAV, od I to VI.

Inkubacija može trajati od 15 do 50 dana. Osoba je zarazna u drugoj polovici vremena inkubacije, dok još nije razvila simptome pa sve do kraja prvog tjedna žutice.

Može se prenijeti kontaminiranom vodom, hranom, prljavim rukama ili feko-oralnim putem među bliskim kontaktima (kućnim, spolnim ili kontaktima u kolektivima kao što su vrtići i škole).

Komentari