ENERGETSKI STRUČNJAK: Gradska Plinara bi u suradnji s gradom i Vladom trebala zaštiti poduzetnike i građane!

Gradska plinara Zagreb (Foto: Bruno Konjevic / CROPIX)

Stručnjak za energetiku Davorin Štern komentirao je najave kako bi se troškovi života u Zagrebu mogli popesti do neslućenih razmjera, a sve zbog energetske krize, koja bi prema najnovijim procjenama, utjecala i na povećanje cijene struje i to čak do četiri puta.

No, osim struje, već je poznato kako će troškovi plina rasti, što će puno Zagrepčana dovesti u nezavidnu situaciju.

Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX

Štern smatra kako bi Plinara takvo povećanje mora podnijeti.

“Plinara je uvijek bio stožerni snabdjevač plina i Zagreb u suradnji s Vladom jednostavno može riješiti taj problem da se građane i poduzetnike zaštiti od enormnog povećanja cijena plina”, rekao je Štern za N1.

Zadužnice Plinare nisu korektne

Na pitanje koliko se povećanje cijena može očekivati, nije htio špekulirati, već kaže ovisit će o situaciji.

“Koliko će poskupjeti, ovisi o situaciji. Ako će Mađarska i dalje dobivati plin iz Rusije, onda će plina biti malo više pa neće poskupjeti toliko. No, ako dođe do sveobuhvatne obustave plina, onda će plin biti skup. To ne može podnijeti ni Plinara ni potrošači, tu država mora napraviti nešto, zato i postoji.”

Gradska plinaa, Foto: Ranko Suvar / CROPIX

Smata Štern i da zadužnice Plinare nisu korektne: “Ne znam smiju li to s pravne strane, ali nisu korektni. Ako hoće biti opskrbljivači pod takvim udarom, netko se mora brinuti i za njihovu opstojnost, ne mogu poslovati s gubitkom. I Plinara je poduzetnik u ovom slučaju, osiguravaju plin za sve, a ne mogu doći do jefitnog plina pa ga ne mogu jeftino ni prodavati.”


Komentari