Razgovarali smo s čelnicom Gradske četvrti koja obuhvaća Horvate, Gajevo, Srednjake, Jarun, Vrbane, Knežiju i Prečko, evo kakve su promjene u planu

Foto: Zagreb.info

Gradska četvrt Trešnjevka – jug, jedna je od najpoželjnijih za život. Obuhvaća Horvate, Gajevo, Srednjake, Jarun, Vrbane, Knežiju i Prečko. Osim što se unutar nje nalazi ŠC Jarun i Mladost, te dio Savskog nasipa, kroz nju prolaze dvije tramvajske linije i nekoliko autobusnih. Obuhvaća gotovo cijelim teritorijem Horvaćansku cestu, jedno od ključnih zapad – istok prometnica u gradu. Upravo je promet ključna odrednica ovog kvarta.

Iako je gradska četvrt ‘relativno nova’, sa svim sadržajima koje sugrađanima trebaju poput prostora za rekreaciju, zabavu i opuštanje, s dovoljno širokim cestama i pješačkim stazama za neometano mimoilaženje, upravo u tim stazama, cestama i nogostupima, kao i prometu leži ključni problem te gradske četvrti.

Kako nam je ispričala Elvira Mulić (Možemo!) predsjednica GČ Trešnjevka – jug, njihov ‘mali dio Zagreba’ nema velikih komunalnih poteškoća kao što je, recimo Jakuševec, koje ima GČ Novi Zagreb – istok. Ali ipak imaju infrastrukturnih problema, a oni su dotrajalost nogostupa i cesta, prometnih problema u smjeru kretanja sjever – jug. Također, velik su problem i dotrajale vodovodne cijevi koje diljem Horvaćanske pucaju gotovo svake godine tijekom jače zime. Uz to, imaju i nekoliko zgrada koje bi konačno, nakon nekoliko desetljeća trebale dobiti svoju namjenu, poput one kod crkve Svete Mati Slobode.

Više o tome s kakvim izazovima se susreće u svojoj gradskoj četvrti, kao i planovima i budućnosti, ispričala nam je Elvira Mulić, predsjednica GČ Trešnjevka – jug, iz redova Možemo.

U kojoj  fazi je priprema za izgradnju Jarunskog mosta?

Gradnja Jarunskog mosta je veći infrastrukturni projekt Grada, a ne investicija Gradske četvrti. Znate i sami da je to tema koja se otvara pred svake izbore, a da bi se ta gradnja uopće mogla realizirati, mora se riješiti produljena Vrapčanska, što podrazumijeva ne samo mnogo novca za otkup privatnih parcela i gradnju prometnica kao nužni preduvjet za realizaciju, nego i dugotrajne sudske procese. Dosad se u gradu paralelno provodilo nekoliko velikih procesa, što je dovelo do toga da nijedan nije ni blizu završetka. To je definitivno nešto što treba mijenjati i tim ćemo prioritetima pristupati na način da gledamo Grad u cjelini njegovog razvoja.

Hoće li se uređivati RSC Jarun i nasip?

RSC Jarun nalazi se na teritoriju naše četvrti ali njime upravlja Ustanova za upravljanje sportskim objektima koja ima svoj proračun pa je ovo pitanje najbolje uputiti njima. Znam da su započeli neke radove na održavanju sprava i to pozdravljamo.

Photo: Igor Kralj/PIXSELL

Nasip je pod ingerencijom Hrvatskih voda i njegovo uređenje uvelike ovisi o načinu na koji će se rasteretiti tok rijeke Save. Za krajobrazno uređenje ovako velikih poteza svakako bi bilo dobro napraviti javni natječaj.  I u tom smislu razmišljamo, ali na način da prvo, kako sam ranije rekla, sagledamo vlasničke i tehničke mogućnosti realizacije projekata. U svakom slučaju, na svakom koraku se vidi da se problemi ne mogu rješavati parcijalno, već da je potrebno sagledavati cjelinu razvoja Grada.

Koji su aktivni komunalni/infrastrukturni projekti koje provodite u svojoj gradskoj četvrti?

Ove godine kroz Plan komunalnih aktivnosti ulaganja usmjeravamo u poboljšanje komunalnog standarda i to prvenstveno za pješake i osobe smanjene pokretljivosti. To uključuje uređenje nogostupa koji su u najlošijem stanju (zapadni nogostup Selske uz Horvaćansku), gradnju rampi umjesto stepenica (Prečko, Knežija) te uređenje šetnica uz potoke i mostova preko potoka.

Foto: Borna Filic/PIXSELL/Ilustracija

Koji su veliki planovi u najavi?

Veliki planovi? Ne volim davati obećanja na čiju realizaciju ne mogu sama utjecati pa bih to radije ostavila za objavu kada se krenu provoditi stvari koje smatramo važnima za kvart i cijeli grad.

Kako stanje ste zatekli kada ste preuzeli gradsku četvrt?

Naši glavni problemi proizlaze iz višegodišnjeg zanemarivanja postojeće infrastrukture, zbog čega svako malo pucaju magistralni vodovi, propadaju nogostupi i biciklističke staze u koje se nije ulagalo više od dvadeset godina, ili se otvaraju rupe na cestama. S druge strane, kad ionako opterećenoj prometnoj i komunalnoj infrastrukturi dodate mjestimičnu preizgrađenost naselja, a pritom se prisjetite da je zadnja dionica tramvajske pruge izgrađena 2000. godine, bez ikakvog dodatnog ulaganja u javno-prometnu povezanost Trešnjevke – jug sa sjeverom ili jugom, onda je jasno stanje u kojem smo zatekli četvrt.

Hoće li se uređivati potoci?

Ulaganje u uređenje potoka kao zelenih koridora, pješačkih šetnica i biciklističkih magistrala naš je programski prioritet i vrlo bitna točka suradnje s drugim četvrtima. Na zadnjoj sjednici VGČ (održana 17.2.) imali smo prezentaciju projekta zelenog koridora na potoku Črnomerec u izradi GU za strategijsko planiranje i razvoj grada, dok ćemo u ožujku prezentirati dosadašnje studije o ruti uz potok Vrapčak. U realizaciju namjeravamo krenuti još ove godine.

Foto: Srednjaci, Ivan Brnčić

Jarunski plac – je li u planu obnova tržnice i uređenje?

Premda smatramo da se prostori tržnica mogu bolje iskoristiti i u popodnevnim satima, za raspolaganje tim prostorom nadležne su Tržnice Zagreb.

S obzirom na najavu gradnje vrtića i škola u narednim godinama, ima li planiranih objekata u GČ Trešnjevka – jug?

Prema informacijama koje smo dobili na zadnjem sastanku s predstavnicima Ureda za upravljanje imovinom i stanovanje, OŠ Horvati čeka rješavanje imovinsko-pravnog spora na dvije preostale parcele, a nadležni gradski ured planira nadogradnju više škola i vrtića.

Na društvenim mrežama se često mogu vidjeti slike iz Našičke ulice koja je zatrpana smećem, kao i Vukasove, planirate li edukaciju građana glede novog modela odvoza i naplate otpada?

Naravno da ćemo sudjelovati u edukaciji građana o novom modelu odvoza i naplate otpada, u suradnji s Čistoćom. Moram naglasiti da mi već sad posredujemo kao komunikacijski mostovi. Osim što smo na koordinaciji predsjednica VMO-a i predsjednice VGČ imali pozvanog gosta, predstavnika Čistoće, a na sjednici VGČ komunalnog redara, već neko vrijeme primamo pohvale zbog veće responzivnosti i dobre suradnje s građanima. Mnogi postojeći problemi zapravo su rješivi kroz međusobni razgovor susjeda i predstavnika suvlasnika, i upravo u tome su naše predsjednice odigrale bitnu ulogu: od odlučivanja mjesta na kojem se nalaze kontejneri, preko njihovog broja, do nereda oko kontejnera. Recimo, raspored odvoza dostupan je online no samo pojedini predstavnici suvlasnika imaju izvješen raspored u svojim zgradama i imaju uveden red u zgradi na način da se otpad čuva u kućanstvu i iznosi van tek uoči dana odvoza.

Foto: FB Renato Petek

Za rješenje problema otpada ključna je promjena navika, razvoj svijesti o tome kako se smeće stvara, o tome da kupnjom proizvoda bez plastične ambalaže utječemo na količinu otpada u svom stanu, ispred svoje zgrade i na odlagalištima, te o tome da otpad i naša odgovornost za njega ne nestaje time što se taj otpad maknuo iz naših kuhinja na neku drugu, nama bližu ili dalju, lokaciju.

Što je u planu, ako znate, sa napuštenom zgradom iza crkve Svete Mati Slobode?

Za napuštenu zgradu iza crkve Sv. Mati Slobode VGČ Trešnjevka – jug dalo je još 25.1.2020. pozitivno mišljenje na prodaju nekretnine (Jarun 19, k.č. 1865/4 , zk. ul. 21312 k.o. Vrapče) i ta je odluka usvojena na Skupštini.


Komentari