EKSPLICITNA SNIMKA: Velikogorički taksisti napali vozača Ubera, prijete da će blokirati Veliku Goricu i Zagreb

FOTO: Screenshot / jutarnji.hr

Napetost između taksista i Uberovaca traje već neko vrijeme, a sada je došlo i do incidenta

Taksisti tvrde kako vozači Ubera nemaju niti jednu dozvolu, dok iz Ubera tvrde drugačije.

“Tjeraju nas da blokiramo cijeli grad. I Veliku Goricu i Zagreb ako treba. Zar je to rješenje? To ne želimo, ali je krajnje vrijeme da institucije ove države prorade i da stanu na kraj ilegalnom taksiranju Ubera“, kazalo je desetak ljutitih taksista iz Velike Gorice, piše jutarnji.hr, kojima su pokazali snop papira u kojem je sadržano 12 dozvola koje moraju ishoditi kako bi legalno prevozili putnike.

Kažu da ne žele ekscese s vozačima Ubera koji se, tvrde velikogorički taksisti, skrivaju po livadi i iza drveća dok čekaju mušterije. U više su se navrata žalili policiji, carini, inspekciji Ministarstva prometa i drugim institucijama, no oni ne poduzimaju ništa kako bi zabranili poslovanje Uberu i njegovim vozačima.

Velikogorički taksisti okupili se u četvrtak 22. rujna, operirajući kod zagrebačke zračne luke, a povod je bio incident koji se dogodio u srijedu. Riječ je o vozaču Ubera koji je na zračnoj luci čekao putnika, a do njegovog su vozila došla trojica muškarca za koje se ispostavilo da su taksisti iz Velike Gorice, te vozača počeli vrijeđati i prijetiti da će ga razbiti. On je potom odlučio napustiti područje zračne luke, no trojica Velikogoričana krenula su za njim te mu vozilima prepriječili put i nastavili napad.

“Cijeli događaj snimio sam kako bih ga mogao pokazati policiji, a navodno se radi o taksistima iz Velike Gorice. Ovaj incident je samo jedan u nizu sličnih ​napada​”, kazao je napadnuti vozač Ubera. Velikogorički taksisti pak tvrde da su oni žrtve cijele situacije. Eksplicitni video pogledajte na izvornom članku.

‘Mi moramo imati brdo dokumentacije, a Uberovci nemaju ništa od toga’

“Uzimaju nam 40 do 50 vožnji na dan, a nemaju dozvolu za taksiranje nigdje u Hrvatskoj. Pa Uber je zabranjen u pola država Europe. Mi moramo imati brdo dokumentacije, od obrtnice, škole za cestovni promet, taksi ispita, liječničkog pregleda… Oni nemaju ništa od toga”, ogorčeni su taksisti Josip Andabaka, Irfan Sivić i Bahrudin Sivić.

Tajnik udruženja taksista Velike Gorice, Denis Konjar, kaže da će se nastaviti boriti isključivo legalnim pravnim sredstvima.

“I mi bismo rado došli vikendom u Zagreb dodatno zaraditi, ali ne možemo jer za to nemamo dozvolu. Mogu razumjeti vozače Ubera, ima ljudi koji jedva preživljavaju. Ali za razliku od njih mi moramo plaćati masu dozvola “, objašnjava tajnik.

U Velikoj Gorici posluje 85 taksista, vožnju naplaćuju 9 kuna po kilometru i 16 kuna za start, dok je Uber 20-ak % jeftiniji. Iz Ubera navode kako policija istražuje incident.

“Surađujemo sa svim relevantnim institucijama i poslujemo u skladu s hrvatskim zakonima. Smijemo poslovati na aerodromu jer ne potpadamo pod odluku o autotaksi prijevoznicima“, objašnjavaju iz Ubera.


Komentari