EKSKLUZIVNO: Za šefa HRT-a prijavio se i zagrebački novinar Ivica Zadro

Početkom rujna prošao je rok za prijavu kandidata zainteresiranih za mjesto glavnog ravnatelja Hrvatske radiotelevizije (HRT), a sredinom mjeseca trebalo bi biti poznato tko će tu dužnost obavljati idućih pet godina koliko i traje mandat za čelnog čovjeka HRT-a.

Kako doznaje Zagreb.info, na natječaj se prijavio i Ivica Zadro, dugogodišnji radijski i televizijski novinar te novinar i urednik portala, ali i vanjski suradnik na Fakultetu političkih znanosti. Da se ponovno prijavio za šefa HRT-a i sam nam je potvrdio.

Inače, Zadro se kandidirao i 2017., kada je pak za glavnog ravnatelja odabran Kazimir Bačić, danas osumnjičenik u aferama bivšeg gradonačelnika Milana Bandića.

Dugogodišnji novinar i urednik koji predaje na FPZG-u

Tijekom 20 godina rada u medijima, Zadro je radio kao novinar, reporter, urednik i voditelj na Plavom, Otvorenom i Zagrebačkom radiju, a bio je i glavni urednik Radio Cibone. Na HRT-u je radio kao novinar, reporter i urednik na Radio Sljeme i Prvom programu Hrvatskog radija, a bio je i urednik i voditelj Vijesti HTV-a, kao i dnevni izvršni urednik informativnog televizijskog kanala HRT4 te izvršni urednik deska Informativnog medijskog servisa i v.d. urednika redakcije Unutarnje politike i društva HRT-a. Također, bio je urednik i niza posebnih projekata.

Odlaskom s HRT-a radio je kao izvršni urednik portala Direktno, dok na Fakultetu političkih znanosti predaje i vodi seminarsku nastavu na radijskim kolegijima preddiplomskog studija novinarstva (Osnove radija, Radijsko novinarstvo, Oblici radijskog izražavanja i Radijska redakcija), uspješno je završio niz međunarodnih seminara medijskog usavršavanja.

Navodni favorit je urednik koji je otišao zbog prava na SP, surađivao i s Radmanom

Današnji Jutarnji list piše kako se za čelnu poziciju HRT-a se prijavilo 16 kandidata od kojih je favorit navodno bivši HRT-ovac Robert Šveb.

Šveb je rođeni Zagrepčanin koji je 2008. godine postao urednik televizijskog informativnog programa, no nakon osam mjeseci mandata bio je prisiljen dati ostavku zbog izgubljenih prava na prijenos Svjetskog prvenstva u rukometu 2009. godine koja je odnio RTL. Šveb tada tvrdi kako prava nije otkupio jer bi to bilo nepromišljeno razbacivanje novca.

Za vrijeme mandata Gorana Radmana i Milanovićeve Vlade Šveb nastavlja suradnju s HRT-om – njegova tvrtka MediaHub s HRT-om je, kako piše Jutarnji, imala ugovor o restrukturiranju, izradi strateških analiza vrijedan 300 tisuća kuna. Posao je to kojeg je obavljao 2013. i 2014. godine.

Na čelo HRT-a žele i Ivančin, Šovagović, Rajković…

Prema neslužbenim informacijama Jutarnjeg lista, na Bačićevo mjesto žele i Anja Šovagović Despot, novinar i ekonomist Dražen Rajković, novinar i urednik Večernjeg lista, Željko Valentić, Anita Šimić Bitunjac, ali i niz trenutnih djelatnika HRT-a. Tu su i producentica Sanja Ivančin, povjesničar Dario Špelić, urednik HTV-a 4 Dražen Miočić te Gordana Grandov iz sektora financija. Osim toga, na natječaj se navodno prijavio i diplomat, Ivan Kujundžić. Vladimir Drobnjak se pak zahvalio na mogućnosti povratka iz diplomacije u novinarstvo.


Komentari