Ekološka katastrofa na Žitnjaku: Tvrtka zadužena za oporabu 11.000 tona smeća pred stečajem!

Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX

Više od 11.000 tona otpada trenutno se nalazi deponiju, na zagrebačkom Žitnjaku, koji pripada tvrtki e-Kolektor, prenosi Jutarnji.

Tamo se nalazi otpad od plastike, stakla do glomaznog otpada, a trošak zbrinjavanja te gomile smeća otprilike bi trebao iznositi 22 milijuna kuna – što će na kraju vrlo vjerojatno platiti građani.

Tvrtka je 3. veljače otvorila stečajni postupak zbog “nemogućnosti plaćanja, blokade računa, te vrijednosti imovine koja je manja od dospjelih obaveza”, osim čega imaju nepodmireni porezni dug koji je u studenome iznosio 3,5 milijuna kuna. Krajem siječnja radnici su prestali dolaziti na posao-pitanje vremena kada će tvrtka i službeno proglasiti stečaj.

E-Kolektoru je polica osiguranja koja pokriva dio troškova, koji ostanu u slučaju gašenja poslovanja, istekla još prošli tjedan. Prema tome, zbrinjavanje otpada će vrlo vjerojatno pasti na teret države, odnosno poreznih obveznika, bez obzira na to što je e-Kolektor bio plaćen da odradi taj posao.

Iako još nije poznata točna cifra zbrinjavanja, sugovornici iz industrije gospodarenja otpadom, za Jutarnji list kažu kako bi to otprilike trebalo koštati do 2000 kuna po toni, što je ukupno 22 milijuna kuna. Odgovora od nadležnih e-Korektora – nema.

“Račun je u blokadi i svim radnicima nisu isplaćene zadnje dvije plaće za siječanj i prosinac. Zapravo se samo čeka pokretanje stečaja kako bi se oprale ruke od svega” kaže izvor za Jutarnji, uz što dodaje da su financijski problemi počeli još u vrijeme kada je krenuo raspad Agrokora.

E-Kolektor je s radom krenuo 2014. godine, a osnovali su ga Tisak, koji je tada bio u vlasništvu Ivice Todorića te poduzetnik Ilija Špikić iz Jastrebarskog, koji je među prvima u Hrvatskoj sredinom 1990-ih krenuo u biznis s otpadom.

Tri godine kasnije e-Kolektor je kupila Energia Naturalis, krovna tvrtka grupacije Prvo plinarsko društvo (PPD) na čijem čelu je Pavao Vujnovac, a iste je godine pokrenut i postupak pokretanja predstečajne nagodbe.

Krajem 2018. godine, društvo Energia Naturalis je izašlo iz vlasničke strukture, a posljednje revizorsko izvješće pokazuje da je na kraju iste godine e-Kolektor bilježio gubitak od skoro 5 milijuna kuna.

Pošto tvrtki sada prijeti stečaj, kao moguća tvrtka nasljednica spominje se Green team recycling d.o.o., čija je direktorica Ivana Lisac koja je prije toga radila u e-Kolektoru.

Jedan od zadnjih velikih ugovora sklopljen je sa gradom Zagrebom u veljači 2019., za posao preuzimanja otpadne plastike. Mnoge poznate hrvatske tvrtke povjerile su gospodarenje njihovim otpadom – INA, PIK Vrbovec, Konzum, Jamnica te drugi, kako se nalazi na njihovim službenim stranicama.

Iz zagrebačke Čistoće su za Jutarnji neslužbeno potvrdili kako više nemaju s njima ugovor, a iz Grada Zagreba ističu kako im je Državni inspektorat poslao dopis u kojemu traže da se e-Kolektoru ukine dozvola za gospodarenjem otpadom.

Iz Državnog inspektorata traže da se dozvola ukine što prije, a ne da se čeka rok do 16. travnja, do kada im po zakonu vrijedi postojeća dozvola, kako bi se spriječilo daljnje moguće gomilanje otpada.

Nadležno Ministarstvo zaštite okoliša i energetike vjerojatno će preko treće osobe morati zbrinuti svih 11.000 tona otpada. Taj proces neće biti tako brz jer je prvo potrebno proći niz procedura koje uključuju procedure od proglašenja stečaja do uključenja ministarstava te, konačno,  raspisivanja natječaja i odabira firme. Tosamo znači da će ova eko bomba još dugo stajati na Žitnjaku.

Ono što je zabrinjavajuće je mogućnost da, ako se preuzme trošak zbrinjavanja država, proći će mjeseci dok ne prođe potrebna procedura, a nema garancije da će za to vrijeme netko kontrolirati nagomilana brda smeća. Takva situacija otvara mogućnost samozapaljenja, što je istaknuo bivši ministar zaštite okoliša Mihael Zmajlović. “Mogućnost samozapaljenja postoji, no ovisi o načinu na koji je otpad skladišten, kao i o sastavu odloženog otpada”, kaže Zmajlović.

Prošle smo godine svjedočili nekoliko slučajeva samozapaljenja otpada, i to na kontroliranim odlagalištima. Gorjelo je tako na zagrebačkom Jakuševcu, pulskom Metisu te odlagalištu otpada u Totovcu, pored Varaždina. Postoji, naravno, i opasnost da netko namjerno zapali te velike količine otpada.


Komentari