EDUKACIJA DIGITALNE PISMENOSTI: Slijepe i slabovidne osobe jačaju kompetencije za lakše zapošljavanje

Pixabay

 

Udruga slijepih Zagreb planira otvaranje Centra za digitalnu pismenost slijepih i slabovidnih osoba u prostorijama Udruge, a cilj je edukacija da bi im digitalna pismenost olakšala svakodnevni život te jače kompetencije za uključivanje u tržište rada.

Odlučili su to s obzirom na to da su standardi života u skladu s digitalnim dobom uskraćeni za gotovo 1200 naših članova od kojih je velik broj onih koji imaju više od 30 godina i nisu digitalno pismeni što im, dakako, otežava život u suvremenom društvu.

– Svjesni smo da se život mijenja sukladno trendovima u digitalnoj transformaciji. Puno je ljudi u našem i vašem okruženju koji zaostaju u tome. Ovim projektom želimo pružiti potporu slijepim i slabovidnim i njihovoj edukaciji na digitalnom području – poručio je mr. sc. Goran Denis Tomašković, izvršni direktor Udruge slijepih Zagreb te nadodao kako vjeruje da Udruga može pridonijeti mijenjaju stigme slijepih i slabovidnih pri korištenju digitalnih tehnologija.

Planiraju prikupiti sredstva za 10 računalnih jedinica (5 stolnih i 5 prijenosnih računala) opremljenih velikim monitorima, programima čitača ekrana i govornim jedinicama, te brajevim elektroničkim bilježnicama. Ova oprema je napose vrlo skupa, ali nužna za opremanje centra.

Ukupni iznos opremanja Centra procjenjuje se na nešto više od 37 tisuća eura, a Udruga je trenutno u potrazi za donacijama za koje vjeruje da će uspjeti prikupiti s obzirom na društveno odgovornu stranu hrvatskih poduzeća.

Udruga slijepih Zagreb već godinama uspješno provodi nekoliko projekata, a od kojih se posebno ističe projekt društvenog poduzetništva „Sapuni s točkicama“ na kojem zapošljavaju slijepe i slabovidne osobe te im tako pružaju mogućnost ravnopravnog uključivanja u zajednicu i tržište rada.


Komentari