E TAKO SE TO RADI! Ovi genijalci s Instituta Ruđer Bošković izvukli su gotovo 2 mil. kuna iz EU fondova

irb.hr

Zahvaljujući ovim sredstvima iz programskog razdoblja 2007. – 2013. projektni tim od pet mladih istraživača i poslijedoktoranada radit će na kreiranju hibridnih organsko-anorganskih fotonaponskih solarnih ćelija koje se temelje na nanostrukturiranim materijalima.

Na Institutu Ruđer Bošković (IRB) predstavljen je projekt ‘Nanostrukture titanijevog dioksida za foto-naponsku ćeliju, profesionalni razvoj mladih istraživača’ koji se financira iz Europskog socijalnog fonda u iznosu od 1,9 milijuna kuna. Zahvaljujući ovim sredstvima iz programskog razdoblja 2007. – 2013. projektni tim od pet mladih istraživača i poslijedoktoranada radit će na kreiranju hibridnih organsko-anorganskih fotonaponskih solarnih ćelija koje se temelje na nanostrukturiranim materijalima.

Rezultati ovog istraživanja svoju primjenu mogli bi, između ostalog, naći u izradi senzora i katalizatora. ”Iako na projektu očekujemo primarno znanstvenu produkciju, rezultati bi mogli imati komercijalni potencijal u više područja. Zbog toga ćemo dr. sc. Andreja Gajović, dr. sc. Andrea Moguš-Milanković i ja kao mentori poticati mlade istraživače na suradnju s mogućim korisnicima iz industrije. Također, posebnu pažnju usmjerit ćemo na edukaciju u području komercijalizacije znanja, pisanja i upravljanja projektima, organiziranju skupova za umrežavanje, financija, upravljanja ljudskim resursima, upravljanja intelektualnim vlasništvom i inovacijskim procesom, kao i na unaprjeđenju tzv. mekih vještina koje su im potrebne za suradnju s poslovnim sektorom”, istaknuo je dr. sc. Davor Gracin.

Osim inovativnih istraživanja, primarni cilj ovog projekta je stvoriti preduvjete za uključivanje mladih istraživača u Europski istraživački prostor (ERA) na temelju povećanja kompetencija, usvojenih vještina korištenja više sofisticiranih eksperimentalnih tehnika, usavršenog znanja analize i prezentiranja rezultata znanstvenog rada te ostvarene povezanosti s drugim laboratorijima u EU kroz aktivnosti umrežavanja i mobilnosti odlaskom na znanstvene skupove i u znanstvene institucije u kojima se provode istraživanja na tematikama nanostruktura i foto-naponskih ćelija. U izradi uzoraka istraživači će koristiti ultravisokovakuumski sistem opremljen magnetronskim izvorom i sklop za elektrokemijsko jetkanje, koji su nadograđeni sredstvima projekta, a za karakterizaciju uzoraka će koristiti prvenstveno Ramanov spektrometar, impedancijsku spektroskopiju i elektronsku mikroskopiju visoke rezolucije kao druge resurse koji su im dostupni na IRB-u.

Dio karakterizacije i izrade uzoraka istraživači će raditi u uskoj suradnji s uglednim domaćim i međunarodnim stručnjacima te kroz nove suradnje u okviru nekoliko EU inicijativa. Projekt je započeo 30. lipnja 2015. godine i trajat će ukupno 15 mjeseci. Nakon uspješno završenog prvog kvartala danas je projektni tim u kojem su: dr. Irena Kereković, dr. Krunoslav Juraić, dr. Vilko Mandić, Daniel Meljanac, ing. i dr Milivoj Plodinec te tri mentora, dr. Andreja Gajovic, dr. Andrea Moguš-Milanković i dr. Davor Gracin, ujedno i voditelj projekta, predstavio pozadinu planiranog istraživanja, dosadašnje rezultate te plan budućih istraživanja kao i komercijalni potencijal projekta u sklopu 6. radionice Sekcije za primijenjenu i industrijsku fiziku Hrvatskog fizikalnog društva. Projekt u stopostotnom iznosu od 1.894.476,00 kuna financira Europska unija i to u sklopu Operativnog programa Razvoj ljudskih potencijala, a u okviru Europskog socijalnog fonda.


Komentari