E, PA SAD BI BILO DOSTA! Ljuti stanovnici Vrbana pokrenuli peticiju: ‘Ne možemo tako živjeti, preveliko je opterećenje’

Fhoto: Jurica Galoic/PIXSELL

Stanovnici Vrbana svoj kvart opisuju kao onaj s puno nedostataka, a najveći problem im je promet. Specifični su po tome što se iz njihova naselja prema centru može doći samo kroz Rudešku pa na Zagrebačku aveniju.

“Zamislite kad se jutrom ili poslijepodne u špicama zagrebačkog prometa vraća narod s posla svojim kućama. U kolonama se tada, očekivano, na aveniji kreće mic po mic”, ispričali su stanovnici ovog kvarta za Večernji list. Tvrde kako će biti još gore kad se dovrši gradnja četiriju nebodera na jedinoj tamošnjoj livadi. Imat će oko 250 stanova.

Iz tog su razloga stanovnici Vrbana pokrenuli peticiju koju je potpisalo više od tisuću njih. Ponajprije žele da se provede sveobuhvatna prometna studija za područje Mjesnog odbora Vrbani te da se njihova livada iskoristi u skladu s potrebama i željama stanovnika.

“Zgrade su u planu uz Ulicu Vrbani koja ima samo jedan izlaz na Rudešku i smjer centar, na križanju koje je već sada preopterećeno, nepregledno te je ugroza za pješake i vozače podjednako. Kao, na žalost, i cijela Rudeška cesta, koja je glavna veza s ostalim dijelovima grada ne samo Vrbana 2 već i 3, koje je naselje s više od 4000 stanovnika”, objasnili su stanovnici za Večernji list.

Dodaju kako je u posljednjih desetak godina u krugu od petstotinjak metara od te lokacije izgrađeno pet stambenih zgrada s oko 400 stanova i barem toliko novih automobila. No prometnice se nisu proširile, a niti količina javnih parkirnih mjesta.

Problem Vrbana je i kapacitet odgojno-obrazovnih ustanova. Stanovnici tvrde kako je novoizgrađeni vrtić već popunjen, a za ostale se objekte iznajmljuju privatni prostori jer oni služeni ne zadovoljavaju kapacitetom.

Stanovnici ističu kako je na području cijelog kvarta samo jedna ordinacija opće medicine, toplovodna mreža puca od svake niže temperature, a odnedavno im je zatvorena i pošta.

“Najavljenom gradnjom čak četiriju stambenih zgrada ovaj dio Vrbana doživjet će toliko opterećenje infrastrukture, koja već sada nije dovoljna za potrebe postojećeg broja stanovnika, da se može očekivati potpunu prometnu blokadu, tjedno pucanje toplovoda te školske razrede s više od 30 učenika. Usto, velebni projekt koji je planiran na gradskom zemljištu ne predviđa nijedno vanjsko parkirno mjesto, iako su trenutačni parkirni kapaciteti već sada nedovoljni. Štoviše, predviđa ukidanje tri postojeća ulična parkirališna mjesta radi pristupa zgradama”, ispričali su stanovnici  Vrbana za Večernji list. Nezdovoljni su jer će dovršenjem projekta gradnje novih zgrada nestati i zadnje gradske zelene površine na zapadu metropole.


Komentari