Dvoznamenkasti broj nestalih maloljentika u protekla tri mjeseca: Možete li pomoći policiji i njihovim obiteljima?

U sklopu obilježavanja Međunarodnog dana nestale djece, na inicijativu EUROPOL-a, a u suradnji s Europskom policijskom stručnom mrežom za nestale osobe i AMBER alert Europe, ove godine inicirana je kampanja #DontBeACatch – #NemojPostatiLovina, a kojoj se, uz 23 zemlje iz Europe, aktivno pridružila i policija Republike Hrvatske.

Ovogodišnja kampanja usmjerena je na zaštitu djece protiv online groominga, odnosno na podizanje svijesti o opasnostima uspostave odnosa povjerenja i emocionalne povezanosti između djeteta ili mlade osobe i (najčešće) odrasle osobe putem komunikacijskih tehnologija, a s ciljem njihova vrbovanja i iskorištavanja u seksualne svrhe.

Kampanjom se nastoji educirati djecu i mlade, kao i njihove roditelje o potencijalnim opasnostima online (virtualnog) svijeta u kojem manipulativnim tehnikama, lažnim predstavljanjem i drugim načinima vrbovanja predatori seksualno zlostavljaju i iskorištavaju djecu.

Pogotovo sada u doba pandemije uzrokovane virusom COVID-19, kad djeca i mladi provode više vremena na internetu i društvenim mrežama potrebno je osvijestiti ovaj problem, senzibilizirati javnost te pružiti djeci i mladima zaštitne mehanizme i potrebna znanja kako bi se zaštitila od predato  ra.

Povodom Međunarodnog dana nestale djece odlučili smo saznati za koliko maloljetnika se tragalo u Hrvatskoj u posljednja tri mjeseca.

” U evidenciji NENO objavljuje se nestanak osoba prijavljenih policiji. Nestala je osoba ona osoba koja se udaljila iz svog uobičajenog okruženja protivno svojoj volji ili u skladu sa svojom voljom, kada s obzirom na njene uobičajene životne navike, ponašanje, socijalne kontakte, profesionalne aktivnosti to nije uobičajeno”, kazali su nam nedavno iz Policijske uprave zagrebačke te nadodali kako u onom trenutku u kojem prestaje potreba za traganjem za određenom osobom oni njen profil uklanjanju s Nacionalne evidencije nestalih osoba.

Upravo na službenim stranicama te evidencije potražili smo koliko je djece nestalo u posljednjih tri mjeseca, a da se za njima još uvijek traga i došli smo do broja od ukupno 16 maloljetnika s različitih dijelova Lijepe naše.

Prema podacima iz provedenog istraživanja Poliklinike za zaštitu djece Grada Zagreba svako deseto dijete spremno je naći se s nepoznatom osobom koja mu se obratila preko interneta, a mnogi od njih su spremni na takav susret otići bez pratnje odraslih. Nadamo se kako to nije slučaj ni za jedno od trenutno izgubljene djece za koju se nadamo da će se uskoro sretno vratiti svojim domovima. Ako ste vidjeli bilo koga s ove liste, kontaktirajte policiju i pomozite ih pronaći.

Jedna od osoba za kojima se traga je i Marko Kovačić koji se u nepoznatom smjeru udaljio s mjesta prebivališta u Pribislavcu. Ovaj 173 cm visok mladić nestao je 22. svibnja, a ima crnu kosu i smeđe oči.

Istoga dana nestao je i Igor Oršus koji se nije vratio na svoju adresu boravišta, a za njim traga PU varaždinska. Inače je iz Kotoribe, a nestao je na području Ivanca. Visok je 150 centimetara, a ima crnu kosu i smeđe oči. Igor je sitnije tjelesne građe.

Baš kao i za Markom i Igorom, policija traga i za djevojčicom po imenu Andrea Červenka koja je se udaljila sa svoje adrese u Zagrebu. Četrnaestogodišnjakinja je visoka 162 centimetra, a ima crnu kosu i zelene oči. U trenutku nestanka je bila odjevena u bijelu majicu, plavu jaknu i crne hlače.

Sa svoje riječke adrese udaljila se i Jasmina Muzica. Ona će u lipnju napuniti 18 godina, a visoka je 170 centimetara. Ima crnu kosu i za njom traga PU primorsko-goranska.

Sedamnaest godina sada ima i Paulina Perkušić koja je nestala sa svoje adrese u Gornjem Kućanu u blizini Varaždina. Visoka je 165 centimetara i ima crnu kosu i smeđe oči.

Iz kontinentalne Hrvatske nestala je i Sanja Balog za kojom se traga od 29. travnja ove godine. Ona ima smeđe oči i visoka je 155 centimetara, a u lipnju će napuniti 16 godina. U trenutku nestanka je bila odjevena u plave traperice, plava jakna i plave tenisice.

Iz Zagreba je u travnju nestao i Miodrag Jurcul Gherlita. U trenutku nestanka osoba je bila odjevena u crne traperice, crne tenisice i crnu jaknu s kapuljačom, a Policijska uprava zagrebačka nije učitala njegovu fotografiju. Mladić je visok 170 centimetara i ima crnu kosu.

Đulijana Etemi nestala je iz Rijeke, a izgleda kako se samo udaljila sa svoje adrese. Visoka je 170 centimetara, ima crnu kosu i tamne oči. Đulijana će u rujnu postati punoljetna.

U ožujku je iz Rijeke nestao i Čengić Josip sa svoje adrese boravišta. Ovaj sedamnaestogodišnjak ima smeđu kosu i oči, a inače je iz Garešnice.

Bez fotografije je i Branimir Kiš iz Osijeka. On ima 14 godina i smeđu kosu, a oči su mu plave. Nestao je iz Doma za odgoj djece i mladeži u Osijeku. U trenutku nestanka nosio je crne tenisice, crna jakna, crna šilt kapa.

U trenutku svog nestanka Luka Jurković nosio je donji dio trenirke tamije boje, tzv. duksu crne boje i crne tenisice. Sedamnaestogodišnjak je nestao u Zagrebu, a trenutno je obrijan na ćelavo i nešto stariji no na fotografiji koju prilažemo.

Ovoga ožujka, sa svoje adrese boravišta u Ivancu u nepoznato se uputio i Mirello Ernjaković. Ima crnu kosu i smeđe oči, a rođen je u Zadru.

Još jedna nestala djevojka je i Ivana Džanija koja je nestala sa svoje adrese prebivališta u Vukojevcima. Ivana ima smeđu kosu i kestenjaste oči.

Iz Karlovca se u nepoznato uputila Sara Trohar Halilović, a prebivalište joj je inače Velika Gorica. Sara ima plave oči i crnu ravnu kosu.

Iz Siska je nestala  Ivana Amić, 150 centimetara visoka sedamnaestogodišnjakinja. Ivana ima smeđe oči i crnu kosu.

S juga zemlje nestala je samo jedna muška maloljetna osoba koja još uvijek nije pronađena. Radi se o Patriku Duboji koji prebivalište ima u Zadru. Hrvatski je državljanin, a njegova fotografija ne može se pronaći na Nacionalnoj evidenciji.

 

Komentari