Pet promjena na koje se trebate pripremiti u Tomaševićevom ratu protiv kanti

Foto: Zagreb.info

Gradonačelnik Tomislav Tomašević u petak je najavio Nacrt prijedloga odluke o javnoj usluzi sakupljanja komunalnog otpada u Gradu Zagrebu. Prema tom prijedlogu, koji sada kreće u jednomjesečno javno savjetovanje, uvodi se novi model sakupljanja otpada prema kojem će se naplaćivati stvarna količina otpada koju određeno kućanstvo baci. Odgovor je to na često postavljano pitanje javnosti – koliko će poskupjeti smeće? Ali odgovor nije jasno izrečen.

Ipak, prema izračunu koji Jutarnji list objavljuje u subotnjem izdanju, prosječno zagrebačko četveročlano kućanstvo – s novim sustavom smeće dvostruko poskupljuje – sa 80 kuna na 165 kuna mjesečno.

U nastavku donosimo pet najbitnijih promjena koje trebate znati u Tomaševićevom ratu protiv kanti, pod sloganom ‘Zagreb više neće biti kantograd’.

1. Stupanje na snagu 1.srpnja 2022.

Razdoblje prilagodbe na novi model plaćanja i odvoza otpada bit će do 1. srpnja 2022. godine kada bi odluka trebala stupiti na snagu. Javno savjetovanje koje je počelo danas trajat će mjesec dan. Prijedlog će kada prođe savjetovanje trebati prvo na Skupštinu, no tamo ne bi trebao naići na preveliki otpor. Naime, Gradska skupština ima većinsku koaliciju koju su sklopili Možemo! i SDP, stoga nije za očekivati da će itko osim oporbe amandmanima, pokušati srušiti taj prijedlog.

2. Poticanje građana da razdvajaju i oslobode ulice od kanti

Zagreb je prije nekoliko godina zauzeo posljednje mjesto od 28 glavnih gradova EU po zbrinjavanju i odvajanju otpada, a prije dvije godine platio je gotovo devet milijuna kuna penala zato što nije smanjio količinu otpada. To bi se sada trebalo promijeniti ako je suditi po gradonačelnikovom optimizmu. Žele da Zagreb više ne bude kantograd, odnosno da kante za smeće ne budu više na ulicama. A o tome malo kasnije…

Cilj je kažu iz Grada Zagreba potaknuti građane na recikliranje, a posljedično i na smanjenje količine otpada jer će se ista naplaćivati. Dakle, manje smeća manja cijena, no u to ćemo se tek uvjeriti kada se cijela priča ‘zakotrlja’.

3. Uz plaćanje po paušalu (45 kuna) uvodi se varijabilni dio, a mjerit će se prema prodaji vrećica

Dosadašnji sistem naplate odvoza smeća bazirao se na paušalu, odnosno bazirao se na cijeni bez obzira na to koliko miješanog otpada smo bacali i odvajali. Sada bi se to trebalo promijeniti.

Kako su najavili, novi sustav ne samo da bi trebao smanjiti cijenu odvožnje i potaknuti građane na recikliranje, trebao bi i stati na kraj “ruglu” grada. Odnosno, kantama za smeće po ulicama, a za taj prizor gradonačelnik Tomašević je rekao da “Zagreb više neće biti kantograd”.

Cijena usluge za kategorije kućanstvo iznosit će 45,00 kn (s PDV-om), a za kategoriju koja nije kućanstvo primjerice ugostiteljski objekti ili javne ustanove – 90,00 kn (s PDV-om). No, kako otkriva subotnje izdanje Jutarnjeg lista, prosječno zagrebačko četveročlano kućanstvo – s novim sustavom smeće dvostruko poskupljuje – sa 80 kuna na 165 kuna mjesečno.

Kakvo će stanje biti zapravo tek treba vidjeti, ali postoji i još jedna je novost. Vrećice za biootpad i plastiku do sada smo dobivali ispred kuća ili stanove ili išli po njih na poštu. Sada će se to promijeniti. Uvodi se model naplate količine (volumena) odloženog komunalnog otpada kroz sustav kupnje vrećica. Cijena vrećica će se naknadno definirati cijenikom, a prema prijedlogu koji je u Javnom savjetovanju, vrećica od 20 litara ima cijenu 4,00 kn s PDV-om, a vrećica od 40 litara 8,00 kn s PDV-om.

Foto: Grad Zagreb

Dakle, minimalno što će Zagrepčani plaćati jest 45 kuna za fiksni dio usluge odvoza otpada, plus 4 kune za vrećicu od 20 litara, odnosno 8 kuna za onu od 40 litara. Navode i da su mogući popusti za sugrađane koji kompostiraju biootpad, koriste reciklažno dvorište, ali i koriste dječje pelene.

Foto: Grad Zagreb

Prihod od prodaje vrećica odlazit će na račun Čistoće s kojim Grad Zagreb ima ugovor o odvozu biootpada, komunalnog otpada, a proizvođač vrećica birat će se na javnom natječaju.

Iako je puno toga poznato oko novog modela prikupljanja i odvoza smeća, mnogo je i nepoznanica. Jedna od njih je i kako će se pratiti učinkovitost novog modela s obzirom na to da ne postoje poznati podaci, barem onima u Gradu, o trenutačnoj potrošnji otpada po litri u prosječnom zagrebačkom kućanstvu. Teško je odrediti koliko će zapravo ubuduće iznositi ukupni račun, i za koliko će većini stanara stambenih zgrada usluga poskupjeti, a Tomašević to nije pojasnio.

Nadalje, iako je najavljeno pojeftinjenje paušala za obiteljske kuće, i dalje ne postoji model koji bi pokazao kako će se to odraziti na velika kućanstva ili OPG-ove, obrte i slično, a kako na primjerice samce. Za pretpostaviti je kako će kućanstva koja proizvode više otpada plaćati manje, no novi model ne bi se trebao svidjeti manjim kućanstvima jer bi ona zapravo trebala plaćati skuplje uzevši u obzir da će svi morati kupovati vrećice.

4. Odlaganje na čestici nekretnine ili u spremniku, a ne u kanti na pločniku

Prema novom Nacrtu prijedloga uvodi se obaveza držanja spremnika na čestici nekretnine, odnosno gdje god je moguće Zagreb će tražiti da spremnici za otpad ne budu na pločniku. To znači da će mnoge zgrade morati smisliti mjesto na kojem će držati kontejnere i kante za smeće, a to mogu biti haustori ili ograđena dvorišta.

Ako to pak neće biti moguće, kako je i slučaj u mnogim zgradama u središtu Zagreba, vlasnici će od Grada Zagreba moći tražiti dodjelu javne površine za tipizirane boksove za spremnike, kako bi oni bili pod ključem. A s obzirom na to da ćemo plaćati smeće po količini i nedostupne trećim osobama.

5. Kazne do 500 kuna za građane, a susjede se poziva na savjest

Prema novom modelu, za kojeg kažu da je najnapredniji među većim gradovima, kazne za nepropisno odlaganje i nepoštivanje novog Zakona bit će 500 kuna za privatne osobe i 1000 kuna za poslovne subjekte.

No, niti to nije sve. Naime, Grad Zagreb apelira na vašu i susjedovu savjest pa ćete tako vi njega ili on vas moći tužiti. Od susjeda se očekuje da budu osviješteni i upozoravaju na pravilno skupljanje otpada one koji to ne čine na propisan način. Trošak kazne za nepropisno odloženo smeće morat će snositi svi suvlasnici iz ulaza.

Foto: Grad Zagreb

No, iako je još uvijek puno nepoznanica, prema onome što je poznato Jutarnji list ima izračun kojeg objavljuje u subotnjem izdanju. Prema njihovoj računici, prosječno zagrebačko četveročlano kućanstvo – s novim sustavom smeće dvostruko poskupljuje – sa 80 kuna na 165 kuna mjesečno.


Komentari