Dvostruko veći porast melanoma: Kod 20 posto pregledanih građana otkriveni zloćudni tumori

Foto: Grad Zagreb

U sklopu 12. javnozdravstvenog projekta “Djeluj sada!“ u Zagrebu na Jarunu održana je akcija preventivnih pregleda madeža tijekom koje su pronađena 22 suspektna melanoma.

Na uzorku od 1.128 Zagrepčana, otkriven je 171 zloćudni tumor kože od čega je postavljena sumnja na 22 melanoma te oko 149 ostalih zloćudnih tumora kože, što je 20 % od ukupnog broja pregledanih građana.

Građani kod kojih postoji sumnja na zloćudne tumore kože odmah su upućeni na daljnju obradu i liječenje, s naznakom žurnosti za one kod kojih je postavljena sumnja na melanom. Uspoređujući rezultate iz 2017. godine s 2018. i 2019. godinom porast je gotovo dvostruko veći. Naime, 2017. godine na uzorku od 1.207 građana otkriveno je 10 melanoma.

Svi zainteresirani građani preglede su mogli obaviti besplatno i bez uputnice te se savjetovati sa više od 20 najboljih hrvatskih stručnjaka s područja dermatologije i onkologije o načinima prevencije zloćudnih tumora kože.

U okviru organiziranih radionica educirani su i najmlađi sugrađani. Cilj akcije je osvijestiti građane o važnosti prevencije, redovitih pregleda madeža i odgovornog izlaganja suncu, a akciju provodi Grad Zagreb s partnerima.


Komentari