DVIJE GODINE OD POTRESA! Ministar Paladina o obnovi: ‘Uskoro će prve kuće biti obnovljene’

ministar Ivan Paladina, Foto: Zagreb.info

U Zagrebu je danas otvoren obnovljen i protupotresno ojačan učenički dom Brune Bušića u Gajevoj ulici. Ovo je prvi učenički dom koji je obnovljen nakon potresa prije dvije godine. Zasad je obnovljeno pet škola – OŠ Ivana Merza, Savski Gaj, Vugrovec Kašina, K.Š. Gjalski te OŠ Miroslava Kreže, jedna od najstarijih škola u Zagrebu.

Na svečano otvorenje uz gradonačelnika Tomislav Tomaševića došao je i ministar graditeljstva Ivan Paladina.

Foto: Zagreb.info

“Radi se o jako staroj zgradi, oko 140 godina. Ovo je defakto nova zgrada. Raditi obnovu u središtu Zagreba je kompleksno i puno košta ali drago mi je da čuvamo kulturnu baštinu. Ona je energetski obnovljena, protupotresno obnovljena, a zadržala je onaj svoj stari izgled. Obnova je koštala oko 26 milijuna kuna, 60 posto ide iz fonda solidarnosti  i nadamo se da ćemo ostatak novca povući iz programa NPOO-a” rekao je gradonačelnik.

Iskorištenost Fonda solidarnosti: 30 posto

Nakon gradonačelnika okupljenima se obratio i ministar graditeljstva Ivan Paladina koji je rekao da se iz Fonda solidarnosti realiziralo 30 posto iznosa koji je na raspolaganju.

“U ovom trenutku financirano je i provedeno 160 raznih aktivnosti, što u fazi izvođenja radova, što 130 javnih objekata u fazi projektiranja. Ove brojke pokazuju da je veliki posao napravljen i da se veliki posao odrađuje i da je velik posao pred nama“, rekao je ministar.

Upitan smatra li da je realno da će se do 30. lipnja iduće godine kada je kranji rok za iskoristiti sredtva, uspjeti iskoristiti sredstva iz Fonda, Paladina odgovara – da jest.

Što se pak tiče obnove obiteljskih kuća, Paladina tvrdi da se svaki tjedan otvara novo gradilište.

“Na 40 lokacija se provode radovi na zgradama i kućama. Uskoro će biti prve kuće obnovljene. Dinamika radova se povećava iz tjedna iz tjedan” opravdao se ministar. Ivan Paladina.


Komentari