DVA PUTA U GODINI DANA: Stižu financijske pohvale gradu, podiže se kreditni rejting!

Gužva ispred Zagrebačke banke/Vanesa Pandžić Cropix

Gradu Zagrebu financijska agencija Standard and Poor’s povećala je kreditni rejting glavnog grada s BB – na BB.

Agencija je navela da su izgledi stabilni jer očekuju nastavak poboljšanja proračunskih rezultata potaknutih visokim gospodarskim rastom, i to unatoč rastu cijena energenata. U obrazloženju navode da podizanje rejtinga proizlazi iz poboljšanja likvidnosti Grada, smanjenja preuzetih obaveza, i stalne gospodarske otpornosti.

Ističu i nisku stopu nezaposlenosti u Zagrebu od 2.8% u odnosu na nacionalni prosjek od 6.3% te očekuju da će grad imati koristi od stabilnog broja stanovnika čime se izdvaja od nacionalnog trenda.

Smatraju iz te agencije i da je pristup Zagreba vanjskim izvorima likvidnosti zadovoljavajući jer Grad ima pristup skupini međunarodnih banaka koje su voljne osigurati zajmove ako je potrebno.

Brojač novaca, foto: Srđan Vrančić / CROPIX

Ograničavajućim smatra nestabilan zakonodavni okvir, s čestim izmjenama poreznih zakona i stopa, te ograničenu proračunsku fleksibilnost jer većina prihoda ovisi o odlukama središnjih vlasti. Navode i otežanu primjenu mjera štednje zbog sudske odluke da takve mjere treba provoditi sporije kako bi se građanima i tvrtkama dalo vremena za prilagodbu.

Jasno, ta primjedba odnosi se na odluku Visokog upravnog suda kojom se ukidaju izmjene u odluci o mjeri roditelj – odgojitelj.

Nova financijska pohvala glavom gradu vjetar je u leđa aktualnoj gradskoj vlasti s obzirom da se s oporbom u Skupštini već dugo ‘bori’ s optužbama da su dodatno zadužili grad Zagreb.

Povećanje u srpnju!

Novo povećanje kreditnog rejtinga dolazi samo dva mjeseca nakon što je financijska agencija Moody’s također povećala kreditni rejting Zagreba.

Moody’s je povisio kreditni rejting nakon što je objavljen datum ulaska Hrvatske u eurozonu.

“Stabilni izgledi povezani s kreditnom sposobnošću Zagreba održavaju njegovu financijsku stabilizaciju i srednjoročno smanjenje dužničkog opterećenja”, objavili su tada iz te financijske agencije.

Foto: Pixabay

Moody’s navodi da Baa2 ocjena kreditne sposobnosti Zagreba odražava veliko i raznoliko lokalno gospodarstvo Zagreba koje doprinosi osnovi poreznih prihoda uz nisku volatilnost i pozitivan trend rasta.

„Ovo je već drugi put u zadnjih nekoliko mjeseci da međunarodne kreditne institucije povećavaju rejting Gradu Zagrebu, što pokazuje da smo na dobrom putu“, rekao je Tomislav Tomašević, gradonačelnik Grada Zagreba, komentirajući povećanje rejtinga.

„Agencije prepoznaju rezultate našega odgovornog upravljanja Gradom, što nam je podstrijek da i dalje ustrajno nastavimo s provedbom zacrtanih ciljeva, u interesu građana Grada Zagreba.“

Ono što je bilo ključno u povećanju kreditnog rejtinga u srpnju za Zagreb i njegove građane je bila najava u kojoj su rekli kako očekuju da će dug nekih trgovačkih društva u vlasništvu grada nastaviti padati zahvaljujućim boljim financijskim rezultatima, objavili su iz te agencije.

Kako će izgledati iduća sjednica Skupštine koja je na rasporedu početkom listopada, ne znamo, ali će ova financijska pohvala zasigurno poslužiti gradonačelniku Tomaševiću, a naročito ako će se opet raspravljati o kreditu Holdinga.


Komentari