DUŽNIČKO ROPSTVO PREKO FEJSA: Prodaju vam priču i ‘povoljni’ kredit, a onda otplati nema kraja

Ilustracija: Igor Kralj/PIXSELL

HNB poziva građane na oprez s nereguliranim zajmovima koji se nude putem društvenih mreža. Osobito su ugroženi građani iz potresom pogođenih područja.

U priopćenju izdanom u četvrtak, Hrvatska narodna banka upozorava građane na širenje kreditnih ponuda putem društvenih mreža. Uvjeti i cijena često su im vrlo nepovoljni za korisnika za razliku od ponuda regularnih kreditora, te ih HNB ocjenjuje kao kredite povećanog rizika.

“Neregulirane zajmove karakterizira nejasan identitet kreditora i nemarno sastavljena ponuda koja ostavlja dojam lošeg prijevoda na hrvatski jezik bez potpunih informacija uobičajenih za ponude kreditnih proizvoda ili pojedinosti ugovora, a u slučaju kad se zatraže dodatne informacije, ponuditelj izbjegava dati precizan odgovor”, stoji u priopćenju HNB-a.

Prihvaćanjem takvih kredita, građani se izlažu financijskom riziku. Moguć je gubitak novca i prije potpisivanja ugovora ili vraćanje kredita u većem iznosu od očekivanog. Osim gubitka novca, građani su u riziku krađe osobnih podataka, jer se ti podaci često prikupljaju bez jasne svrhe prikupljanja.

HNB građanima savjetuje proučavanje zakonskih odredbi vezanih uz sklapanje sličnih ugovora.

“Kako bi potrošači bili sigurni da pri razmatranju mogućnosti ugovaranja kredita u obzir uzimaju ponude institucija koje nadzire Hrvatska narodna banaka, skrećemo pozornost na zakonske odredbe vezane uz jasno i transparentno informiranje potrošača putem predugovornih informacija o nazivu, adresi i matičnom broju trgovca, osnovnim obilježjima i ukupnoj cijeni financijske usluge, ključnim odredbama ugovora, načinu rješavanja sporova i pravu na jednostrani raskid. (Zakon o zaštiti potrošača, NN, br. 41/2014., 110/2015. i 14/2019., odredbe članaka od 80. do 94.)”, stoji u priopćenju.

Osim toga, HNB ističe da je za ugovaranje kredita korisniku potrebno uručiti Europski standardizirani informativni obrazac u kojem su jasno vidljive sve informacije poput kamatne stope i drugih troškova, te učestalosti uplata.

HNB na svojoj web stranici također nudi popis kreditnih institucija čiji je rad zakonski reguliran te smanjuje rizik za potrošače.


Komentari