DUGOROČNA PROGNOZA: Pred nama je bablje ljeto, temperature bi mogle doseći nove rekorde

Kraj rujna bit će nadprosječno topao.

Listopad nam se sve brže približava, a meteorolozi kažu kako se već sada može predvidjeti nadprosječno topao kraj rujna. Naime, u mnogim mjestima diljem Hrvatske ovo je jedan od 10 najtoplijih u povijesti mjerenja. U Zagrebu su rujanske temperature vrlo blizu onih rekordnih iz 2011. godine, prenosi HRT.

I u danas smo se probudili uz sunce, a takav će biti i ostatak dana, uz ponegdje umjerenu naoblaku.

I u ostatku Hrvatske prevladavat će sunčano vrijeme, a jedino će na području sjevernog Jadrana biti više oblaka tijekom dana, a ujutro se u nizama može očekivati i magla. Vjetar će biti slab, a na moru će puhati umjerena bura, podno Velebita ponegdje i jaka, pa će i more na tom području biti umjereno valovito.

Do kraja tjedna sve toplije

Na srednjem Jadranu te na u unutrašnjosti Dalmacije biti će pretežito sunčano, uz buru ujutro i navečer, a sredinom dana i poslijepodne puhat će zapadni i jugozapadni vjetar. Temperatura zraka ujutro u unutrašnjosti 7 do 10, na moru oko 16, a poslijepodne uglavnom između 23 i 25 °C. Na Jadranu će, što se vjetra tiče, i dalje u noćnim i jutarnjim satima biti bure, a sredinom dana zapadnjaka i sjeverozapadnjaka. Prevladavat će pritom sunčano vrijeme, a temperatura zraka bit će poput one današnje i sutrašnje.

Ovakvo vijeme, pa čak i malo toplije prevladavat će i na jugu zemlje gdje će oblaka biti vrlo malo ili ne uopće. Ujutro i navečer bura, a danju zapadni i jugozapadni vjetar uz malo do umjereno valovito more.

Stabilno će i uglavnom sunčano biti i sljedećih dana. Jutra će biti manje hladna, ali i dalje mjestimice maglovita, a danju će ponegdje biti umjerene naoblake. Nakon sredine tjedna zapuhat će jugozapadni vjetar.

Moglo bi se reći: “Ovih će dana vrijeme u Hrvatskoj biti uistinu “mrak”! Veselit će mu se skoro sva’k’! Pravo ljeto miholjsko, ili bablje, naravno, uz sve aktivnije grablje!” Stoga se već sada može tvrditi kako će ovogodišnji rujan diljem Hrvatske biti iznadprosječno topao, navodi meteorolog Zoran Vakula.


Komentari