DUGOROČNA PROGNOZA: Evo što nas očekuje u ovom božićnom tjednu

Pexels

Hoće li ovo biti deseti Božić bez snijega?

Temperature su se spustile ispod nule, travnjaci se ujutro bijele od inja i mraza, a magla zna biti toliko gusta da ne vidite prst pred nosom. No gdje je snijeg i hoće li ga biti za Božić?

Iako je vrijeme zimsko, po svemu sudeći ni ovi blagdani neće biti bijeli. 

U utorak 20. prosinca najviša dnevna temperatura jedva će dosezati 1 stupanj, a najniža će se spuštati do -7. Ipak očekuje nas vedar i sunčan dan pa tako uz toplu zimsku odjeću ponesite i sunčane naočale.

U srijedu nas očekuje identična situacija, dok će u četvrtak dnevna temperatura biti za stupanj viša, odnosno dnevni maksimalac bit će dva stupnja. Moguća je magla, slab vjetar, ali i niski oblaci koji bi se mogli zadržati cijeli dan.

U petak će nas grijati još dva stupnja više, odnosno najviša dnevna temperatura biti će četiri stupnja, a minimalna temperatura biti će -6 celzijevca.

Na Badnjak će živa u termometru dosezati 3 stupnja, a minimalac će biti ponovo – 7, stoga kapice i rukavice ne ostavljajte doma. Na Božić će temperature narasti čak do 7 stupnjeva, a dnevni minimalac biti će -1 stupanj. Sve ove dane vrijeme će biti suho i sunčano.

mojkvart.hr
mojkvart.hr

Kako vrijeme mora biti da bi pao snjeg?

Snijeg je oborina u čvrstom stanju koja nastaje sublimacijom vodene pare u obliku razgranjenih heksagonalnih kristala i zvjezdica, koji su često pomiješani s jednostavnim ledenim kristalima.

Istraživanja pokazuju da nikad nije prehladno za padanje snijega.

Crafthubs
Crafthubs

Može sniježiti i na iznimno niskim temperaturama zraka ako postoji vlaga i dizanje ili hlađenje zraka. Točno je da snijeg najčešće pada na temperaturi zraka oko 0°C jer topliji zrak može sadržavati više vlage. Svježe napadali snijeg sadrži i do 95% zarobljenog zraka.

Čisti snijeg je zasigurno jestiv. U gradskim područjima snijeg može biti zagađen pa se ne bi trebao jesti, no ni tada vjerojatno ne bi imao većih posljedica za zdravlje onih koji ga jedu. Ponekad snijeg može sadržavati alge koje mu daju crvenkastu boju. Taj snijeg je jestiv, a oni koji su ga probali čak kažu da ima dobar okus.

Kod temperature više od -10°C kristali su obično slijepljeni u pahuljice tankom prevlakom tekuće vode. Oblici kristala su različiti te se mogu pojavljivati u vidu heksagonalnih pločica, trokuta, prizmi, ili kao razgranati kristali.


Komentari