Dugo Selo iz EU fonda dobilo 3 milijuna kuna za gradnju reciklažnog dvorišta

Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Gradu Dugom Selu dodijeljeno je 3.002.962,20 kuna iz Kohezijskog fonda za izgradnja reciklažnog dvorišta, što je 84,99 posto vrijednosti investicije, odnosno ukupno prihvatljivih troškova. Preostali iznos osiguran je u gradskom Proračunu.

Izgradnjom reciklažnog dvorišta u Dugom Selu doprinosi se povećanju stope odvojenog prikupljenog komunalnog otpada te se smanjuju količine otpada koji se odlaže na odlagalište. Reciklažno dvorište moći će prikupiti 741,63 tone komunalnog otpada, što iznosi 0,04% odvojeno prikupljenog komunalnog otpada na razini Republike Hrvatske, te 1,06% na razini Zagrebačke županije u odnosu na 2015. godinu dok na razini Grada Dugog Sela to iznosi 17,33% količine komunalnog otpada u 2016. godini, navodi se u službenom priopćenju.

Reciklažno dvorište bit će sagrađeno u sklopu odlagališta otpada Andrilovec u kojem će stanovnici sa područja Grada moći besplatno, u 27 spremnika, odložiti papir, staklo, plastiku, akumulatore i baterije, boje, odjeću, tekstil, karton, drvo i metale sa opasnim tvarima, lijekove, žarulje, kiseline, pesticide, ulja masti, deterdžente, jestiva ulja, masti i elektronski otpad.

U sklopu projekta provest će se 29 informativno-obrazovnih radionica u kojima će sudjelovati djeca iz dječjih vrtića, učenici osnovnih škola sa područja grada, te umirovljenici. U provođenju radionica sudjelovat će Eko udruga “Dugoselski cvijet” i Foto klub “Pozitiv”. Deset mjeseci putem plakata, jumbo plakata, tiskanica i obavijesti na zelenim otocima provodit će se informativna kampanja na slijedeće teme: kako pravilno odvajati otpad, način sprečavanja nastanka otpada i ponovna upotreba, recikliranje i kompostiranje.

Provedba projekta započela je 6. prosinca prošle godine i trajat će do 6. listopada ove godine. Trenutačno je raspisana javna nabava za izgradnju i opremanje reciklažnog dvorišta, te pozivi na dostavu ponuda za ostale robe i usluge predviđene projektom.


Komentari