Dugački: ‘Ne pripremamo Medvednicu za izgradnju. Pripremljene su površine samo za pomlađivanje, za šumu’

Photo: Robert Anic/PIXSELL

U ponedjeljak 20. kolovoza je na Trgu bana Jelačića održan prosvjedni Marš za Medvednicu protiv sječe šume na Medvednici. Na prosvjedu su se građani osvrnuli na Zakon o šumama koji, kako tvrde, omogućava privatizaciju i prenamjenu građevinskog zemljišta ogoljenih padina i prostora.

Nakon prosvjeda i tvrdnje da je Medvednica devastirana i ogoljena, oglasio se i upravitelj Šumarije Zagreb Ivica Dugački, javlja HRT.

Mi smo zaboravlili da je 2013. godine bio veliki vjetrolom; nismo mi ogolili šumu nego je vjetar ogolio šumu. Mi smo samo radili na sanaciji tih površina, de facto da zaokružimo cjeline tih površina. Nije problem nastao ove ili prošle godine nego je problem nastao 2013. Kraj 2013. godine, cijelu 2014., 2015., i dio 2016. smo mi još radili na sanacijama tih površina, kazao je Dugački te istaknuo da su završili s radovima na zaokruživanju uništenih površina:

Te površine su zaokružene. Novih površina, ako neće biti ekstrema, ne bi trebalo biti.  

Iako su prosvjednici, oslanjajući se na novi Zakon o šumana, optužili Grad da pogoduje privatnicima i prenamjenjuje ogoljene površine u građevinsko zemljište, Dugački je to opovrgnuo:


Ne pripremamo teren za izgradnju Medvednice. Pripremljene su površine samo za pomlađivanje, za šumu. 

Ove se godine radi novi plan za gospodarenje za Medvednicu, napominje Dugački, koji će tijekom jesen biti u javnoj raspravi. Dodao je da će svatko moći uputiti prigovor na plan koji bi trebao vrijediti 10 godina.

Komentari

loading...