DUG OD 40 MILIJUNA KUNA Gradonačelnik otkrio: ‘PPD je aktivirao zadužnicu, mislim da je to nekorektno’

Foto: Ranko Suvar / CROPIX

U utorak u 11:00 sati, u prostorijama Zicera na Zagrebačkom velesajmu (paviljon 12), gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević te predstavnici Zagrebačkog holdinga – podružnice Čistoća predstavili su projekt „Digitalizacija sustava sakupljanja komunalnog otpada u Gradu Zagrebu“ i projekt nadzemnih bokseva za prikupljanje otpada.

“Imamo mapirane stotine tisuća spremnika koji se nalaze na javnim površinama, a imamo više od četiri tisuće prijava za korištenje javnih površina i putem ove aplikacije možemo vidjeti gdje se to nalazi jednko kao i kakve će potrebe biti za odvoženjem otpada”, pojasnio je gradonačelnik.

Bojan Ribić iz Čistoće rekao je da su spremnike povezali i radi se na njihovom geolociranju. Djelatnici imaju aplikaciju i sukladno zahtjevima korisnika izlaze na teren, sve informacije ulaze u sustav.

“Na terenu se neki spremnici ne nalaze na odgovarajućim lokacijama i kada to utvrdimo, onda ga stavljamo na neku drugu lokaciju”.

Gradonačelnik je predstavio projekt nadzemnih bokseveva za prikupljanje otpada.

“U boks bi išli spremnici od 1100 litara, imaju dva odjeljka, ideja je da imaju masterkey, čistoća će moći sve spremnike otključati, u odjeljke će se stavljati četiri kante od 240 litara.

Smeće će se moći stavljati odgozgora, bez izvlačenja spremnika. Visina će im biti 1,95 metara. Dizajn je osmišljen da bude nenametljiv, da se spriječi širenje neugodnih mirisa. Ideja je da ih je što manje po gradu i da što više suvlasnika ima iste bokseve što bi smanjilo i cijenu”, rekao je Tomašević.

Rekao je da je povećano odvajanje plastike, pa će se staviti novih pet tisuća spremnika za plastiku po gradu od 1000 litara, a povećat će se i odvoz na jednom tjedno.

U tijeku su pregovori i za sada ostaje rok do 1. srpnja, poručio je gradonačelnik i dodao da to ne ide preko noći već je potreba period tranzicije.

Rekao je kako se cijena odvoza otpada neće mijenjati.

Šef Čistoće Davor Vić rekao je kako postoje neki problemi na pojedinim lokcijama u gradu i da je ovaj projekt način da se to stavi pod kontrolu.

“Mi smo odluku o projektu donijeli 24. veljače, na dan kada je počeo rat u Ukrajini, a to je usporilo i dovoz dijelova, tu su i dugovi bivše vlasti i molimo korisnike za razumijevanje”, poručio je Vić.

“Sustav vrećica je maksimalna individualizacija troška, a uz to građanima je u interesu da bude što manje bokseva”, poručio je šef Čistoće dodavši da nije mijenjan raspored odvoza smeća.

“Dio grada, pogotovo obiteljske kuće su shvatile važnost odvajanja otpada”, rekao je.

Komentirao je nedostatak radnika i rekao da odlazi veliki dio radnika jer to radno mijesto nije popularno, ali da je u tijeku reorganizacija te da povećavaju kapacitete. Istaknuo je da u pet godina nije kupljen niti jedan novi kamion, ali da zbog javne nabave sve ide sporo.

“Povećavanje naših troškova znači da poskupljuju računi, a mi želimo optimum”, rekao je Vić.

Plinara Opskrba

“Puštena je zadužnica od Prvog plinarskog društva i dugovanje je podmireno pa je deblokirano. Riječ je o nekorektmnom potezu i mislim da je riječ o kršenju dogovora iz veljače jer u prosjeku je kašnjenje unatoč pola milijarde kuna dobitka. U petak je vlast predana, u ponedjeljak su potpisali ugovor s PPD-om po varijabilnoj cijeni i tako je nastao sav gubitak.  Nije nikome prekinuta isporuka plina, kašnjenje prema PPD-u je u prosjeku 15 dana i unutar jednog dana je uplaćeno”, rekao je gradonačelnik i dodao da je dug oko 40-ak milijuna kuna.

Bez obzira na sve to, kreditni rejting Holdinga je stabilan, poručio je gradonačelnik i poručio da se ne bi bavio o prekidima isporuke.

“Poslovanje je otežano, i dalje traje dubinska analiza nakon koje ćemo odlučiti što ćemo s GPZO”, rekao je gradonačelnik.

Tko menstruira

U programu mjere koja je usmjerena na menstrualno siromaštvo, stoji pojam osoba koje menstruiraju te je zamjenica Dolenec pojasnila novinarima da se odnosi na djevojčice, žene i transrodne osobe koje menstruiraju.

 


Komentari