Dug Konzuma: Todorić godinu dana nije plaćao najam državi i Zagrebu

commons.wikimedia

Vrtoglavi iznosi dugova za poslovne prostore koje je država Konzumu dala u najam.

Dok su se vodile rasprave o tome je li Agrokor dužan državi za neplaćeni porez, otkriveno je da postoje i drugi dugovi prema državi. Riječ je o dugu Konzuma za najam državnih prostora. Osim državi, Konzum duguje i gradu Zagrebu najamnine za prostore, i to za gotovo godinu dana, ali i za i ostale naknade, piše tportal.

Država je Konzumu dala u najam devet poslovnih prostora, od čega ih je pet u Zagrebu, a preostala četiri diljem Hrvatske. Ukupni dug za te prostore iznosi 1,84 milijuna kuna, od čega 1,12 milijuna kuna za prostore u Zagrebu.

Na upit tportala na koji period se odnose spomenuta dugovanja, iz Ministarstva državne imovine, kojim upravlja Goran Marić, nisu odgovorili. Osim što su potvrdili da dug postoji, iz Ministarstva navode i još jedan zanimljiv detalj.

“Osam prostora ima pravni temelj za korištenje, dok trenutno jedan poslovni prostor ima status bespravnog korisnika. Zbog navedenog dugovanja od DORH-a je zatraženo pokretanje postupka radi naplate potraživanja te za bespravno korištenje poslovnog prostora postupak iseljenja”, piše u odgovoru Ministarstva.

Međutim, Konzum nije ostao samo dužan državi za najam. Slična stvar je i s Gradom Zagrebom u kojem u najmu imaju 18 poslovnih prostora.

“Prema knjigovodstvenom stanju, koje za Grad Zagreb vodi Gradsko stambeno komunalno gospodarstvo (GSKG) za 16 poslovnih prostora postoji dugovanje zakupnine i ostalih naknada s osnova korištenja prostora, a koje se dugovanje odnosi za nepunu zadnju godinu dana”, odgovorio je tportalu Damir Lasić, pročelnik Gradskog ureda za imovinsko-pravne poslove i imovinu grada.

Koliki je točno dug Lasić nije odgovorio, ali je dodao da je grad 31. ožujka ove godine Konzumu uputio opomenu uz poziv za plaćanje dugovanja.

Riječ je o prostorima veličine od 65 do 561 kvadrata čija cijena najma varira ovisno o zoni, ali valja istaknuti da je ona niža od komercijalnih cijena na istoj lokaciji. Primjerice, za mjesečni najam u nultoj zoni u Frankopanskoj ulici Konzum za 143 kvadrata prostora dužan plaćati 113 tisuća kuna mjesečno, dok mu mjesečni najam za 561 kvadrata u trećoj zoni na Hrgovićima (Jarun) iznosi 90 tisuća kuna.

Tako, kako piše tportal, u gruboj računici može doći do duga od oko 1,2 milijuna kuna. No da je dug i veći da se zaključiti iz Lasićeva odgovora u kojem se uz dugovanje za zakupnine spominje i dug za ‘ostale naknade s osnova korištenja prostora.


Komentari