Državni tajnik: ‘Što ako se sutra dogodi veliki potres u Zagrebu, zašto mostovi nisu rekonstruirani? Bavimo se kozmetikom, a ne ozbiljnim stvarima’

Ilustracija / Zeljko Puhovski / CROPIX

Nakon tragedije u Genovi, mnogi su se zabrinuli zbog stanja mostova u hrvatskim gradovima. Prema državnom tajniku Željku Uhliru u Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja hrvatski gradovi imaju nemaju planove održavanja mostova.  D

Uhlir i pomoćnik pročelnika Gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju Grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet Krunoslav Tepeš gostovali su u HRT-ovoj emisiji Studio 4.

Državni tajnik upozorio je da se u Zagrebu po tom pitanju radi stihijski, što je odbacio Tepeš koji je potom kazao kako je činjenica da je Zagreb, kao i ostale jedinice lokalne samouprave koji su upravitelji nerazvrstanih cesta i cestovnih objekata, dužni izraditi šestogodišnje glavne preglede svih cestovnih objekata.

“Htio bih napomenuti ono što je bitno za građane, a to je zaključak istraživanja, da mehanička stabilnost i otpornost svih savskih mostova u Gradu Zagrebu ne predstavljaju nikakvu neposrednu ugrozu za njihove korisnike. A ono što je drugo bitno znači da stanje njihovih elemenata je u korelaciji s njihovim eksploatacijskim vijekom”, rekao je Tepeš.

Nakon tragedije u Genovi, Ministarstvo je zatražio planove i programe od 25 hrvatskih gradova.

“Moram priznati da nismo dobili niti jedan. Dakle, naši gradovi, pa tako i Zagreb, nemaju planove održavanja mostova“, rekao je Uhlir i dodao da su ekspertize pokazale da su neki radovi na konstrukcijama potrebni hitno i neodložno. “Međutim, i od tada, to je bilo 2016. godine, 2014. godine, nisu napravljeni planovi održavanja. To je problem”, rekao je Uhlir.

Predstavnik grada Zagreba pomoćnik pročelnika Krunoslav Tepeš kazao je da inicijalni korak i stručna podloga za definiciju planova i programa upravo šestogodišnji pregled mostova koji je naručen i dobiven.

“Na njemu su rangirani prioriteti, sukladno tome Grad Zagreb je poduzeo sljedeće korake. Sljedeći korak je da se naprave projekti sanacije s potrebnim istražnim radovima. Za sve savske mostove u Zagrebu naručeni su projekti. Oni su ili u fazi izrade, ili u fazi revizije. Nakon toga slijedi onaj drugi korak, to je raspisivanje radova, izbor gospodarskog subjekta i realizacija”, rekao je Tepeš.

Međutim, Uhlir je istaknuo da su zakoni jasni i potrebno imati planove i programe održavanja redovito svake četiri godine. “Ako je 2016. nešto uočeno – sad smo u 2020., još uvijek nemamo – znači da, ne samo Grad Zagreb, nego i drugi gradovi, ne rade svoju dužnost“, rekao je Uhlir i dodao: “Mi ćemo to tjerati dok ne istjeramo da gradovi konačno predaju planove održavanja.”

S njim se nije složio Tepeš. “U fazi dobivanja šestogodišnjeg pregleda do danas napravljen je niz aktivnosti na cestovnim objektima”, rekao je Tepeš i naveo sanaciju sva tri stupa na Podsusedskom mostu, sanaciju prve faze Mosta slobode, sanaciju drugog nivoa petlje na Držićevoj, nadvožnjak preko Savske ceste… Ono što je bitno naglasiti, kapitalna investicija u sanaciji Mosta mladosti, postupak nabave je u tijeku, očekujemo skorašnje dobivanje gospodarskog subjekta, vrijednost je 80 milijuna kuna”, rekao je Tepeš koji je naglasio da je u programu investicijskog održavanja za ovu godinu za sanaciju cestovnih objekata osigurano 150 milijuna kuna.

Državni tajnik istaknuo je pak kako se u ekspertizi iz 2016. koriste riječi “odmah, hitno i neodgodivo”. Kako je kazao, Zagreb ima puno investicija i radova, no nema plana i to je problem.  “Grad Zagreb to radi stihijski, kad nešto pukne, onda se popravlja, a da bi se spriječile štete, da bi se spriječila izvanredna stanja, moraju se raditi planovi održavanja. Što ako se sutra dogodi veliki razorni potres u Zagrebu, zašto nisu rekonstruirani temeljni nosači u luku Mosta slobode? Bavimo se kozmetikom, a ne ozbiljnim stvarima koje su detektirane”, rekao je Uhlir, piše HRT.


Komentari