Državni hidrometeorološki zavod izdao posebno upozorenje! Najgore tek dolazi?!

Zbog izrazito nepovoljnog i nestabilnog vremena koje je zahvatilo Hrvatsku Državni hidrometeorološki zavod je objavio posebno priopćenje koje prenosimo u cijelosti.

“Izrazito nepovoljne vremenske prilike zahvatile su u nedjelju i ponedjeljak veći dio Hrvatske. Obilna kiša te jak i olujan sjeverni vjetar, bura i jugo najjače su pogodili sjeverni Jadran te gorsku i središnju Hrvatsku. Jak i olujan vjetar lomio je grane drveća, rušio stabla i stvarao štete na objektima. Ponegdje je bilo prekida u prometu te prekida opskrbe električnom energijom, a prilično jako pogođen je i glavni grad. Obilna kiša mjestimice je uzrokovala bujične poplave u Istri, a naglo su počeli rasti vodostaji rijeka, osobito slivova Kupe i Une. Nepovoljno vrijeme posljedica je snažne ciklone sa središtem iznad južne Italije i jake anticiklone nad sjeverozapadnom Europom. Između ta dva sustava nastale se velike razlike u tlaku zraka uz pritjecanje hladnog zraka sa sjevera, dok je ciklona nad Hrvatsku, osobito Jadran i Dinaride donosi s juga veliku količinu vlage“, priopćili su iz DHMZ-a.

Sutra nas očekuje pretežno oblačno, mjestimice s kišom, a u višem gorju snijegom. Oborina lokalno može biti obilna. Na kopnu će puhati umjeren, u prvom dijelu dana i jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar s olujnim udarima, a na Jadranu jaka i mjestimice olujna bura, podno Velebita s orkanskim udarima, samo na krajnjem jugu slabo i umjereno jugo. Najniža temperatura zraka u većem dijelu unutrašnjosti od 1 do 6, na istoku do 9, a na Jadranu od 8 do 12 °C. Najviša dnevna u većini krajeva između 7 i 12, a u Dalmaciji do 17 °C.


Komentari