Država nudi pomoć Zagrepčanima u sanaciji posljedica potresa: Donosimo do kada i gdje se možete javiti

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja objavilo je javni poziv za privremenu i nužnu zaštitu i popravak zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Zagrebačke županije i Krapinsko-zagorske županije, a prijave će se primati putem sustava e-Građani od 10. lipnja do 31. prosinca 2020. godine.

Podnositelji prijava su vlasnici i suvlasnici zgrada, a u njihovo ime prijavu mogu podnijeti upravitelji zgrada, predstavnici suvlasnika za višestambene i poslovno-stambene zgrade, vlasnici ili suvlasnici obiteljskih kuća.

Podsjetimo, Vlada RH donijela je odluku da se rebalansom proračuna osigura 141 milijun kuna za hitne sanacije zgrada i nabavku bojlera građanima pogođenim potresom.

Radi se o pomoći do 20 tisuća kuna pomoći za svako kućanstvo, a spomenuti iznos namijenjen je za pomoć za hitne financiranje sanacije dimnjaka, kao i za popravak ili zamjenu zabatnog zida, popravak dizala te nužnu privremenu zaštitu zgrade od utjecaja atmosferilija i uklanjanja/pridržanja opasnih dijelova zgrade koji su mogli, odnosno koji mogu, ugroziti život ili zdravlje ljudi.

Iz Ministarstva graditeljstva osigurat će se 12 tisuća kuna po kućanstvu za spomenute sanacije, dok će se ostatak osigurati u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, koji će sufinancirati nove kondenzacijske bojlere s 80 posto od ukupnog iznosa, odnosno do iznosa od 8000 kuna. Za kupnju bojlera poziv raspisuje Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Cijeli tekst poziva i uputu možete pronaći ovdje.


Komentari