DRUŠTVO POVJESNIČARA UMJETNOSTI: ‘Sustavno se devastiraju javni prostori u povijesnoj jezgri Zagreba!’

Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

“Pozivamo gradonačelnika da temeljito preispita odnos prema spomeničkoj sredini.”

U vezi događaja na Cvjetnom trgu i hrabrog iskoraka pročelnice Zrinke Paladino, oglasilo se i Društvo povjesničara umjetnosti Hrvatske pismom u znak podrške dr.sc. Paladino. Kako navode javni prostori u staroj jezgri Zagreba sustavno se devastiraju, a ne poštuju se zakosnke obveze koje zahtijevaju visoko zaštićeno kulturno dobro. Spomenička sredina rabi se kao sirovina i kulisa za ugostiteljstvo i industriju zabave, javni prostori u središtu grada pretvaraju se u permanentno sajmište, a stalni ili privremeni objekti narušavaju njihov povijesni, estetski i simbolički integritet, tvrde iz DPUH.

“Društvo povjesničara umjetnosti Hrvatske iskazuje priznanje i potporu dr. sc. Zrinki Paladino, zamjenici pročelnika Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode Zagreba, koja je javnosti otkrila mehanizam izdavanja dozvola za postavljenje objekta nadstrešnice na Preradovićevu trgu koji je izazvao masovni prosvjed građana i stručnjaka. Društvo godinama prati i javno prosvjeduje protiv komercijalne eksploatacije javnih prostora s atributom kulturnog dobra. To se osobito tiče Jelačićeva i Preradovićeva trga te trgova-parkova u sklopu urbanističko-arhitektonske cjeline Zelena ili Lenucijeva potkova. Spomenička sredina rabi se kao sirovina i kulisa za ugostiteljstvo i industriju zabave, javni prostori u središtu grada pretvaraju se u permanentno sajmište, a stalni ili privremeni objekti narušavaju njihov povijesni, estetski i simbolički integritet. Sa zabrinutošću i negodovanjem utvrđujemo sustavno devastiranje javnih prostora u povijesnoj jezgri Zagreba, što svjedoči da se ne poštuju zakonske obveze koje zahtijeva visoko zaštićeno kulturno dobro. “, stoji u pismu kojeg potpisuje prof. dr. sc. Zvonko Maković, predsjednik DPUH-a.

Također ističu da je svjedočenje dr. sc. Zrinke Paladino jasno je javnosti dalo na znanje, da Gradskom zavodu za zaštitu spomenika kulture i prirode nije osiguran autonoman rad u skladu s njegovom misijom, te da je u slučaju postavljanja ugostiteljskog objekta na javnoj površini Preradovićeva trga bio podvrgnut pritiscima. Podsjećaju i na prijašnje događaje na Cvjetnom trgu, u režiji Horvatinčićevog Hoto centra te naglašavaju da je Varšavska ulica potpuno devastirana, a pritisak na Gradski zavod je praksa koja se sustavno provodi.

Pozivaju gradonačelnika da preispita odnos prema spomeničkoj sredini

“Nadležne službe (gradski uredi) davali su legitimitet zahvatima iza kojih stoji volja investitora i odluka najvišeg nositelja gradske vlasti. Stoga je apsurdno, što upravo gradonačelnik Milan Bandić zahtijeva istragu zahvata na Preradovićevu trgu, i to dan nakon što je izjavio da objekt nadstrešnice zadovoljava sve arhitektonske, estetske i urbanističke kriterije. Neopravdano je svaljivati bilo kakvu krivnju na one koji poslušno izvršavaju naredbe, a još gore prijetiti njihovim smjenjivanjem. Umjesto toga, pozivamo gradonačelnika da temeljito preispita odnos prema spomeničkoj sredini, točnije, da zaustavi njezino neprimjereno, prekomjerno komercijalno eksploatiranje i okrene se njezinoj stvarnoj obnovi.”, navodi se nadalje u pismu te se napominje da se identitet Zagreba kao hrvatske i europske metropole zasniva se u prvom redu na jedinstvenosti njegove urbane i kulturne baštine, a ne na sajamsko-zabavnim manifestacijama

“Gradskom zavodu za zaštitu spomenika kulture i prirode Zagreba treba osigurati da stručno i samostalno obavlja svoj posao, a ne da daje legitimnost proizvoljnim i subjektivnim idejama. Hrabro i uz rizik po vlastitu karijeru put je pokazala dr. sc. Zrinka Paladino.”, zaključuju u pismu iz DPUH.

Podsjetimo, dr.sc Zrinka Paladino je na svom Facebook profili raskrinkala pozadinu događaja na Cvjetnom trgu te je tako prva zaposlenica Gradskog ureda koja je javno dala do znanja kako se odobravaju sporni projekti na lokacijama od iznimne važnosti za Grad Zagreb.

>>>RASKRINKALA POZADINU DOGAĐAJA NA CVJETNOM I PORUČILA: ‘Vjerojatno će me udaljiti!’

>>>GRADONAČELNIK BANDIĆ O AFERI CVJETNI I FONTANAMA: ‘Ja sam odgovoran i kad golub krepa na Jelačić placu’


Komentari