‘Drugima stimulansi, a nas se ucjenjuje i maltretira. Padamo s nogu’, upozorava zaposlenica Gradske ljekarne Zagreb

Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

“Ni u jednom trenutku pandemije nitko iz ljekarničke branše nije imao vremena i energije snimati plesne izazove i dijeliti tako nešto na društvenim mrežama”, govori nam zaposlenica Gradske ljekarne Zagreb kojoj je “prekipjelo” i više ne želi šutjeti. Gospođa koja želi ostati anonimna upozorava da se zbog epidemioloških mjera događa teško kršenje osnovnih prava, pa čak i maltretiranje radnika GLJZ.

“Osim što se krši Zakon o radu, zaposlenici se iscrpljuju i plaše”, tvrdi pa objašnjava kako je uvedeno razdvajanje timova u ljekarnama koje rade u dvije smjene. To znači da radnici iz dvije smjene ne provode dio radnog vremena zajedno u međusmjeni.

“Izloženi smo velikom pritisku uzrokovanom povećanjem posla koji je i u normalnim okolnostima poprilično velik. Od prvih dana pojave epidemije padamo s nogu od iscrpljenosti. I dok neki dobivaju novčanu stimulaciju, odnosno nagradu za rad u okolnostima epidemije, uprava GLJZ-a odlučila je svoje vrijedne zaposlenike nagraditi dodatnim iscrpljivanjem i ucjenom: ili radno vrijeme od 06.30 do 14 sati te od 14 do 21, ili manja plaća“, ističe nezadovoljna zaposlenica s više od 15 godina staža.

Napominje i da radnici u ljekarnama na posao redovito dolaze 10 do 15 minuta prije smjene kako bi se presvukli i uključili računala, a uvijek ostanu i do sat vremena nakon zatvaranja kako bi ugasili alarm, provjerili točno vrijeme ulaska u ljekarne…

“Ljude koji su iscrpljeni i u stresu zbog samog opsega i tempa posla, dodatno se iscrpljuje beskrupuloznim odnosom prema njima. Ljekarnički posao iznimno je stresan i odgovoran jer naša pogreška može ugroziti zdravlje i život pacijenta. Iscrpljen i umoran čovjek skloniji je greškama, koliko god se trudio i koliko god pažljiv bio”, pojašnjava.

Ne poštuje se, kaže, ni Članak 74. Zakona o radu koji govori o Dnevnom odmoru kojim je propisana “pauza” od 11 sati odmora. U “epidemijskim”, “novo normalnim” okolnostima odmor između večernje i jutarnje smjene devet sati i trideset minuta.

“I dok se radnicima GLJZ novčana stimulacija kroz godine redovito smanjuje, uglavnom za potrebe krpanja rupa u proračunima drugih gradskih tvrtki u sustavu Holdinga, a dok istovremeno promet i dobit GLJZ raste, radnici dobivaju ucjene i strah”, zaključuje radnica.

“Puno radno vrijeme radnika iznosi 40 sati tjedno”, kaže članak 20. Pravilnika o radu Gradske ljekarne Zagreb. Raspored, početak i završetak radnog vremena utvrđuje se Pravilnikom o radnom vremenu Ljekarne, a po potrebi posebnom odlukom Ravnatelja.

Je li zaposlenica koja nam se javila s razlogom ogorčena te krši li se Zakon, kako navodi, upitali smo ravnateljstvo Gradske ljekarne Zagreb i Hrvatsku ljekarničku komoru. Odgovor do trenutka objave ovog članka nismo zaprimili. Objavit ćemo ga naknadno, čim odgovor stigne.


Komentari