Drugi pokušaj konstituiranja Skupštine: Hoće li Bandić ovaj put imati većinu?

Dražen Komar

Prvi pokušaj konstituiranja Skupštine bio je 29. lipnja.

Novi pokušaj konstituiranja zagrebačke Gradske skupštine zakazan je za ponedjeljak, 10. srpnja u 10 sati. Konstituirajuću sjednicu će otvoriti i voditi Mirjana Lichtner, tajnica Gradske skupštine i to do trenutka određivanja osobe koja će predsjedati sjednicom do izbora predsjednika skupštine.

Podsjetimo, prvi pokušaj konstituiranja Skupštine bio je 29. lipnja, no sjednica je prekinuta jer Milan Bandić, HDZ,  Zlatko Hasanbegović i Bruna Esih tada nisu postigli dogovor. Međutim, novi termin sjednice ukazuje na vjerojatnost da su se koalicijski partneri dogovorili oko programskih smjernica i skupljanja 26 potpisa za izmjenu imena Trga maršala Tita.

Ostaje pitanje tko će biti novi šef Gradske skupštine, obzirom da je ova fotelja primamljiva i Andriji Mikuliću i Dragi Prgometu. Ambicije ova dva HDZ – ovca, koja pripadaju sukobljenim strujama unutar stranke, ugrožava Bruna Esih koja je navodno i najizglednija buduća predsjednica Skupštine.

Kako nam otkriva Zlatko Hasanbegović, u tijeku su tehnički dogovori koji bi trebali biti okončani do kraja tjedna, odnosno do ponedjeljka kada bi se Skupština trebala konstituirati. Ne ulazeći u detalje pregovora Hasanbegović je izrazio zadovoljstvo tijekom razgovora koji je ovaj dvojac vodio s Bandićem.

“Ostali su još samo tehnički dogovori koji bi trebali biti završeni do ponedjeljka. Ima još vremena, no mogu reći da bi Skupština trebala biti konstituirana” kazao je Hasanbegović za Zagreb.info.

Ova faza dogovora odnosi se na gradske odbore koji bi trebali biti podijeljeni između koalicijskih partnera. Prema pisanju medija, Hasanbegović za svoju stranku traži mjesto predsjednika Odbora za imenovanje imena naselja, no on ove navode nije potvrdio.

S druge strane, vladajući HDZ od Milana Bandića zahtjevaju gradske urede za financije, zdravstvo i obrazovanje, ali i rekonstrukciju Holdinga u kojemu žele pozicije za svoje ljude, ali naravno, rukovodeće.

Unatoč, ovim velikim apetitima HDZ – ovaca sad je već izgledno da je aktualni gradonačelnik pristao na sve kako bi si osigurao većinu u Skupštini.

No, postavlja se pitanje koliko će mu dugo opstati ovaj nategnuti broj ruku, s obzirom da su Bruna Esih i Zlatko Hasanbegović poprilično “tvrdokoran” partner. Dok je Milan Bandić naviknut na “glatko” podizanje ruku kada su njegove odluke u pitanju, sad je već razvidno da sa Hasanbegovićevom strankom neće ići tako lako.

>>>HDZ – ovci vode žestoku borbu za čelo Gradske skupštine, no u poželjnu fotelju zasjest će Bruna Esih?


Komentari