DRUGA STRANA ZAGREBAČKOG ADVENTA: Ovo je definitivno najveća kritika spektakularnog događaja!

Sitana Omer/ZAGREB.INFO

”Kupiti kvadrat stana, ili fritule”, zapitao se osebujni i svestrani komičar Ivan Šarić aludirajući pritome na visoku cijenu ove blagdanske delicije.

Omiljene, ukusne i mirisne fritule mogu se pronaći i na štandovima koji su preplavili centar grada u ovo adventsko vrijeme. Da je advent u Zagrebu divan i bajkovit nije sporno, ta tome u prilog ide i nedavno osvojena nagrada.

No, kritični građani skromnih budžeta tvrde da su bajkovitosti unatoč cijene proizvoda koji se nude na brojnim štandovima previsoke.

“Kupio sam unuku šačicu gumenih bombona i za nju izdvojio 50 kuna. Meni kao umirovljeniku, a vjerujem i velikom dijelu građana to je pretjerano. Kada bi trgovci spustili cijene i prilagodili ih standardima siguran sam da bi im prodaja porasla”, prepričava nam umirovljenik Mladen. Nešto veći šok, kada su cijene u pitanju doživio je mladi par kojega smo susreli u razgledavanju adventskih ljepota.

“Na jednom od štandova s talijanskim delicijama vidjeli smo krafnu po cijeni od 25 kuna. Da je pune zlatom to je prevelika cifra za krafnu”, prepričavaju zgroženo. Povoljne, kažu građani nisu niti cijene ostalih proizvoda koji se nude na svakom koraku.

“Pobogu, velika mjerica kestena je 30 kuna. A dobije ih se toliko malo da je to žalosno”, istaknuo je Mario, koji im ipak nije odolio. Za sebe kaže kako odgovara opisu hrvatskog mentaliteta. Troši dok ima i može, ne bi želio gundžati niti širiti nezadovoljstvo u blagdansko vrijeme, međutim smeta mu pretjerivanje.

Doista, kada smo već spomenuli fritule za čašicu istih potrebno je izdvojiti 15 kuna. Tradicionalne kobasice mogu se kupiti za 20-ak kuna, a neizostavno kuhano vino prodaje se po cijenama od 12 do 14 kuna.

”To kuhano vino sa štandova u gradu mogu piti samo oni koji vino nikada nisu kušali. U kućicama, čast iznimkama boje vina variraju i najobičniji su škart iz filter vrećica sa začinima, koji uz put nije nimalo jeftin. Sramotno, kada za istu cijenu od 20 tak kuna u trgovini možete kupiti bocu vina”, ljut je Ivan.

Sve u svemu, čini se kako bi nam blagdanski ugođaj bio draži i zanimljiviji kada bismo imali koju kunu više u novčanicima…

>>> SVI GA OBOŽAVAJU, A NAKON OVOGA ĆETE I VI: Ovaj dječak postao je simbol adventa na Zrinjevcu (FOTO)

Adventske kućice na udaru porezne

Niame, u dva tjedna Adventa u Zagrebu, od 28. 11. do 14. 12. 2015. godine u Zagrebu je obavljeno ukupno 138 poreznih nadozora. Iako iz Porezne uprave kažu kako se nadzor provedbe Zakona u fiskalizaciji provodi stalno, bez obzira na doba godina, ipak brojka od 55 nepravilnosti koje su poreznici ulovili unutar prošla dva tjedna (neizdavanje računa, uračunavanje pogrešne porezne stope itd.) govori sama za sebe.

Za ove i druge fiskalne nepravilnosti predviđene su kazne u visini do 30 tisuća kuna, a to dobro znaju i obrtnici na zagrebačkim štandovima. Prema njihovim izjavama, poreznici “harače” po Zagrebu; za neizdavanje računa na prodane dvije božićne kuglice zapečate obrt, uzmu svu robu čija vrijednost ne prelazi 3 tisuće kuna i naplate kaznu od 30 tisuća, prenosi Index.hr.  Prema svemu sudeći, čini se da na Adventu više zaradi država i proračun, nego njegovi obrtnici.


Komentari