Drski i bešćutni lopovi opljačkali zgradu u središtu grada koja je postala simbolom potresa: ‘Jedva smo došli sebi nakon potresa, a sad ovo’

Foto: Boris Kovacev / CROPIX

Zgrada na uglu Petrinjske i Đorđićeve, koja je postala simbol razornog potresa koji je 22. ožujka pogodio Zagreb i iz koje je od posljedica smrtno stradala 15-godišnja djevojčica bila je meta drskih lopova, piše Jutarnji list.

“Zatekao sam odvaljena vrata, sve je bilo razbacano, vidim da su pili neka energetska pića, možda su mi i urinirali po plahtama. Odnijeli su laptop i mikrovalnu, nešto bižuterije. Ali više od štete me boli to poniženje. Što da Vam kažem, jedva smo malo došli k sebi nakon potresa, a sad ovo. Nazvao sam policiju i došao je jedan mladi policajac”, kaže Mile Perica, jedan od stanara čiji je stan bio na meti lopova.

Stan obitelji Perica je u potkrovlju na kućnom broju 25 na čijim ulaznim vratima stoji crvena oznaka da nije podobna za stanovanje.

Nepoznati lopov, najvjerojatnije s noći na petak na subotu provalio je u stan obitelji Perica, ali i u stan supružnika Šarić na 1. katu. Policijska uprava zagrebačka potvrdila je da je oko 12:20 sati zaprimila dojavu o provali.

Marko Rašić, načelnik PU Zagrebačke potvrdio je da se radi o jednoj dovršenoj provali i dva pokušaja provale u stanove u Petrinjskoj ulici i da su od potresa 22. ožujka na području 1. policijske postaje Centar zabilježene samo dvije provale u stanove, a na području cijelog Zagreba od potresa do jučer 36 teških krađa provaljivanjem i to 18 dovršenih i 18 u pokušaju.

“Naš stan nije bio zaključan, samo su vrata bila zalupljena. U srijedu ili četvrtak, ne znam sad točno, bili smo u stanu sa statičarima, a suprug je danas, u subotu ujutro otišao do stana. Zatekao je otvorena vrata, sve je u stanu bilo razbacano. Jako se uzrujao, možete misliti. Možda ništa vrijedno ne fali, ali sam ljuta, tužna. Kad smo odlazili u Studentski dom na Cvjetno naselje gdje smo i sada smješteni uzeli smo samo najosnovnije stvari, a sad još i ovo”, rekla je gospođa Sanja Šarić, koja stanuje na 1. katu Petrinjske 25.

Ona je o provali objavila i status na Facebooku: “Samo da objavim da je bila provala u stanove u Petrinjskoj ulici! Zgrada ima crvenu naljepnicu. Kako zaštiti ono što nam potres nije uništio? Osjećam se tužno, povrijeđeno, bespomoćno i nadasve ljutito!”.

Iako šteta nije velika, činjenica da se netko drznuo oteti imovinu ljudima koji su najteže stradali u potresu ono je što je ove provale čini posebno drskim. Policija se nada da bi uz pomoć nadzornih kamera, ali i nekih drugih metoda mogla otkriti počinitelje.

Komentari