DRAMATIČNO ‘Umjesto 60 djece, koliki je nama maksimalni kapacitet, trenutačno imamo blizu 90’ kaže šefica Doma u Nazorovoj

Foto: domzadjecu.hr

Situacija u sektoru za socijalnu skrb u Hrvatskoj je i više nego dramatična. Nakon posljednjeg incidenta koji je, nažalost, uključivao smrt dvogodišnje Nicoll i to nakon što je pretučena u roditeljskom domu, Domovi za nezbrinutu djecu su prekapacitirani, a situacija nije ništa bolja niti u Domu u Nazorovoj.

“Već dvije godine popunjenost premašuje naše kapacitete, a nakon tragičnog slučaja u Novoj Gradiški ta situacija se još intenzivirala – umjesto 60 djece, koliki je nama maksimalni kapacitet, trenutačno imamo blizu 90”, rekla je za HRT Jasna Ćurković Kelava i dodala kako iz tog razloga u posljednjih pola godine primaju isključivo hitna izdvajanja djece.

Foto: HRT Studio 4

Kaže i da u hitnim situacijama uvijek primamo djecu, ali da je situacija u Dječjem domu Nazorova sada takva “da smo maksimalno i izvan svih normi popunjeni”.

Udomiteljska obitelj bila bi najsretnije rješenje

Ćurković Kelava, za HRT je rekla da  dom kao institucija ne bi smio biti mjesto za dugotrajni boravak djeteta, usprkos dobrim uvjetima koje pruža.

“Mi djetetu možemo pružiti puno toga, ali najbolja formula za dijete koje je izdvojeno iz vlastite obitelji je da dođe u dom na kratko vrijeme dok se opservira i ustanove se njegove potrebe, da se uključi u potrebne tretmane i u što kraćem roku ode u kvalitetnu udomiteljsku obitelj koja će mu kasnije, u suradnji s nama, to isto pružati.”

No, ističe da se u takvim situacijama javlja problem jer oduzimanje roditeljskih prava traje predugo, ponekad i po nekoliko godina, te djeca to vrijeme provedu u institucijama.

“Situacija svakog djeteta ovisi o osobi koja ga vodi u centru za socijalnu skrb. Isto tako, kad predmet oduzimanja prava biološkim roditeljima dođe na sud postoje situacije da ti postupci traju godinama što znači nepotreban boravak djeteta u institucijama, a to nikako nije dobro za dječji razvoj”, kaže.

Broj posvajanja raste

Ćurković Kelava istaknula je da odnedavno u Ministarstvu za socijalnu skrb postoji registar sve djece koja su u sustavu socijalne skrbi, gdje stručnjaci iz ministarstva nazivaju Centre za socijalnu skrb i na neki način ih motiviraju i potiču na brže rješavanje situacija djece izdvojene iz obitelji.

“Moram reći da se i kod nas brojka posvojenja popela – 18 djece je posvojeno u 2021. Ne ovisi puno o zakonu, već o provedbi tog zakona. Ako imamo centar koji dobro funkcionira i sud koji na sve moguće načine odugovlači te postupke, onda je definitivno potreba da se od i od strane nadležnog ministarstva i ministarstva pravosuđa nešto odradi i potaknu sudovi da što prije riješe te predmete. Rješavanje tih predmeta i njihova pravovremenost vrlo često znače šansu za život djeteta u obitelji, a obitelj djetetu daje osjećaj pripadanja i sigurnosti”, zaključila je Ćurković Kelava.


Komentari