DRAMATIČNO U PETRUŠEVCU: Stanovnici ne dopuštaju useljenje Roma, policija ih privodi, intervenirala i hitna

Foto: Bruno Konjevic / CROPIX

Kako je i najavljeno, danas je započelo potpisivanje ugovora između romskih obitelji i Grada Zagreba o preseljenju u Petruševac, ali uz veliki otpor tamošnjih stanovnika.

Stanovnici se protive useljenju 29 socijalno ugroženih romskih obitelji jer, kako kažu, nije primjerena za život te još uvijek nisu riješeni imovinsko-pravni odnosi.

Podsjetimo, gradonačelnik Milan Bandić nastavlja s idejom useljenja romskih obitelji u spornu zgradu iako se stanovnici Petruševca oštro protive i već su nekoliko puta prosvjedovali.

Građani su zbog gradonačelnikovog ignoriranja njihovih apela okružili zgradu u koju se romske obitelji trebaju useliti i ne puštaju nikoga u stanove. Na terenu je policija koja je dio prosvjednika privela, a nekoliko puta intervenirala je i hitna pomoć, javlja N1.

U Petruševac je stigla i pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Mirka Jozić, a okupljenima je poručila:

“Prema kupoprodajnom ugovoru iz 2003. godine ovo je imovina Grada Zagreba. Zagreb je opremio ovu zgradu. U Hrvatskoj, znate dobro, ima više izvanknjižnog nego knjižnog vlasništva, bitno je da ga možete dokazati. Ovo je u vlasništvu grada i sve je imovinski čisto”.

“Nisu samo romske obitelji te koje ćemo ovdje useliti, imamo tu i javne sadržaje. Ne bih nikada razlikovala Rome od drugih, a ono što je važno, da je situacija imovinski čista”, dodala je.

“Ne razlikujemo ih ni mi”, dobacivali su građani.

Istovremeno, ispred zgrade Stare gradske vijećnice prosvjedovala je Građanska inicijativa MO Petruševac zbog prenamjene spornog objekta na adresi Novi Petrusevac 8.

Komentari