DRAMATIČNO U KB DUBRAVA: Četiri pacijenta hitno trebala na respirator, ali nije bilo mjesta

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL/Ilustracija

Da je situacija u KB Dubravi alarmantna svjedoči cijeli niz događaja u proteklih nekoliko tjedana. Od pisma liječnice, pa sve do spontanog prosvjeda ovaj tjedan. No sudeći po svemu, priča o  situaciji u bolnici tek je na početku. Portal 24 sata, objavio je dijelove prepiske liječnika iz KB Dubrava, u kojem stoji kako dio pacijenata, točnije njih četvero, od subote nisu mogli biti stavljeni na respirator, koji im je prijeko potreban, jer mjesta jednostavno nema. O navedenom problemu se pisalo još proteklog vikenda, a liječnici tada nisu mogli reći je li zbog toga došlo do ozbiljnih posljedica.

Kako navodi jedan od liječnika, pacijenti kojima je potreban respirator, leže u prostoru s još 65 pacijenata, a trebaju prebacivanje na intenzivnu što prije.

Liječnik također govori kako i ne zna tko će raditi s pacijentima kojima treba intenzivna skrb, jer su na psihijatriji četiri medicinske sestre na 69 pacijenata.

“Opremili su na psihijatriji treću intenzivnu, a nitko ne radi jer nema ljudi. Sumanuto. Dvadeset i jedan prijem. Toliko o tome”, prenosi 24 sata tvrdnju zabrinutog liječnika.

Iz prepiske je sasvim jasno kako u KB Dubrava nema dovoljno ni medicinskog osoblja, a ni mjesta. Stanje u toj Covid bolnici je očigledno loše, a čini se da konkretnog izlaza iz problema još nema.

Iz 24 sata, poslali su upit bolnici zašto pacijente kojima je potrebna intenzivna skrb i respirator, ne premještaju u drugu ustanovu koja ima uvjete, liječnici su odgovorili kako se nitko nije pripremio za ovaj scenariji. Računali su, kažu, da će “sve to Dubrava”.

“U Primarnom respiracijskom intenzivističkom centru danas je u jednom trenutku nakratko nestalo struje uslijed iskakanja osigurača i ugasio se dio respiratora. Kvar je vrlo brzo otklonjen te su respiratori nastavili s radom. Pacijenti nisu bili ugroženi”, potvrdio je za portal HRT-a dr. Silvio Bašić, predsjednik Upravnog vijeća KB-a Dubrava.


Komentari