DRAMA U ZAGREBAČKOJ ŠKOLI! Fuchs stao na kraj ravnatelju, slučaj završio na policiji?

Photo: Robert Anic/PIXSELL

Po prvi put u mandatu ministar obrazovanja Radovan Fuchs odlučio je odbiti suglasnost za reizbor ravnatelja škole. Točnije, na radost sindikata, Fuchs nije dao podršku ravnatelju XIII. gimnazije Želimiru Čučeru i to u posljednjem danu roka.

Prema Zakonu o odgoju i obrazovanju, ravnatelja škole imenuje odlukom školski odbor, ali uz prethodnu suglasnost ministra. Ako ministar ne uskrati suglasnost u roku od 15 dana od dana dostave zahtjeva, smatra se da je suglasnost dana, piše Jutarnji.

Iako prema Zakonu Fuchs ne mora obrazložiti svoju odluku, niz je argumenata koji stoje iza poteza ministra.

Naime, prosvjetna inspekcija je u ovoj zagrebačkoj gimnaziji uočila povrede propisa pri otkazivanju i sklapanju radnih odnosa, a slučaj je završio i u spisima kriminalističke policije zbog mogućeg kaznenog djela zlouporabe ovlasti. No, ni to nije sve.

Djelatnici škole upućivali su prijave o ponašanju ravnatelja Čečure Ministarstvu, Gradskom uredu i sindikatima.

“Naši su se sindikalni povjerenici i članovi više od desetljeća sukobljavali sa Želimirom Čečurom, za kojega su vrijedila ‘pravila’ koje je isključivo sam sebi postavio. Nebrojeno puta mi je bilo postavljeno pitanje – Pa zar njemu baš nitko ništa ne može? Odluka ministra Fuchsa ipak u nekoj mjeri vraća povjerenje u mehanizam ispostavljen da se stane na kraj zlouporabi ravnateljskih ovlasti. I sada je svejedno je li njemu presudilo neprimjereno ponašanje prema radnicima, nedopustivo ophođenje prema invalidnoj osobi, nebrojeno kršenje propisa ili nešto treće”, rekao je za Jutarnji predsjednik Sindikata Preporod Željko Stipić.

Jutarnji dodaje i kako je Čečura ranije ovog tjedna za izjavio da očekuje nastavak mandata.

“Očekujem da mi ministar potvrdi još jedan mandat, a u slučaju da me ne potvrdi – imam rezervnu domovinu i znam čuvati ovce”, rekao je tada.

 


Komentari